BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Zweeds paleis onthult details huwelijk

De Zweedse media waren afgelopen woensdag zeer enthousiast over de nieuwe details van de huwelijksceremonie van kroonprinses Victoria.

Het koninklijk hof heeft een website gestart met daarop nieuwe details van de bruiloft die plaatsvindt op 19 juni aanstaande.

De webpagina, die toegankelijk is vanaf de site van het Zweedse koninklijk hof, geeft details over de dagplanning van de bruiloft, uitleg over koninklijke huwelijkstradities en details over de ceremonies die ingepland staan voorafgaand aan het huwelijk

“Zaterdag, 19 juni: om half vier ‘s middags is de ceremonie in de kathedraal van Stockholm. De ceremonie wordt gevolgd door een stoet en een rondgang door de Royal Barge, de ‘Vasaorden’,” dat staat in het officiële programma.

Het paleis had in februari 2009 aangekondigd dat kroonprinses Victoria met haar vriend, Daniel Westling, eigenaar van verschillende sportscholen, zou trouwen. De precieze details over onder andere de exacte tijd van de bruiloft werden tot nu toe geheim gehouden.

Voorafgaand aan de grote dag is er een privé diner georganiseerd door koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia. Het diner wordt gehouden in het koninklijk paleis, Drottningholm Palace, op donderdag 17 juni. De dag erop zal er een receptie voor de regering worden gehouden in het stadhuis van Stockholm. Dit wordt gevolgd door een concert georganiseerd door het Zweedse parlement.

Details over de uitnodigingen van de bruiloft zelf werden afgelopen woensdag door een Zweeds radio-programma onthuld, die een foto van de uitnodiging op haar website heeft geplaatst. De uitnodiging werd verzonden in een witte envelop met postzegels van de koning en koningin. De uitnodiging, geschreven met gouden letters, vraagt de gasten om avondkleding te dragen en gelieve vóór 30 april te antwoorden.

De linkse fractievoorzitter Lars Ohly meldde dinsdag dat hij niet bij de bruiloft aanwezig zou zijn, omdat hij zich verzet tegen de monarchie. Hij is de enige politicus die zich verzet, terwijl het huwelijk is aangewakkerd met republikeinse sentimenten in Scandinavië.

De Zweedse premier Frederik Reinfeldt antwoordde: “mensen moeten naar een bruiloft gaan omdat het mensen gelukkig maakt en het is leuk wanneer twee mensen bij elkaar passen.” Ook vertelde hij aan het persbureau TT: “We zien het als een aangelegenheid van de staat en het zal vermoedelijk een zeldzame gelegenheid zijn waarbij Zweden centraal zal staan in de hele wereld.”

Prinses Victoria heeft alle aandacht van de media de afgelopen tijd niet voor haar zelf kunnen houden. Ze deelt de aandacht met haar jongere zus prinses Madeleine. Prinses Madeleine heeft op het moment volgens de Zweedse media relatieproblemen met haar verloofde Jonas Bergrstrom. Koningin Silvia melde afgelopen dinsdag dat de prinses en haar verloofde in ieder geval niet dit jaar gaan trouwen. “Er is heel wat gaande op het moment... Ik vind dat Madeleine een rustige periode verdient voor haar eigen bruiloft,” zei de koningin.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: