BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Relletje om Zweeds koninklijk huwelijk

In Zweden is een relletje ontstaan om de trouwplannen van de kroonprinses Victoria. Ze wil dat papa koning Carl Gustaf haar naar het altaar leidt, maar dat stuit op weerstand.

De vrouw is geen bezit dat van de ene aan de andere man overgaat, vinden veel Zweden. Zij kregen vrijdag steun van negen priesters uit het Zweedse Lund, zo meldt de nationale omroep SVT. De geestelijken wijzen Victoria er in een persoonlijke brief op dat haar plan in strijd is met de officiële huwelijksregels en vragen de kroonprinses te kiezen voor aanstaande echtgenoot Daniel Westling aan haar zijde.

Een priesteres in Uppsala is een Facebookgroep gestart met hetzelfde doel. Volgens de SVT zou ook de Zweedse aartsbischop Anders Wejryd willen dat de kroonprinses zich aan de Zweedse traditie houdt.

De Zweedse kerk verbindt geliefden zowel voor God als staat met elkaar. Er is geen losse ceremonie voor de burgelijke stand nodig. De huwelijksvoltrekking is op 19 juni in de Grote Kerk van Stockholm.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: