BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Schilderijenkabinet van Juliana in aantocht

Twee Nederlandse topstukken uit de nalatenschap van koningin Juliana zijn aangekocht door Simonis & Buunk Kunsthandel in Ede.

Bollen van Koster
Het schilderij 'Werkende boeren in een bollenveld' van Anton Koster komt uit Paleis Soestdijk en behoorde aanvankelijk tot de collectie van Koningin Emma. De veilinghamer ging neer bij een recordbedrag van 66.750 euro.

Kabinet van Koningin Juliana
Met de twee topstukken en nog 25 geselecteerde werken uit de Koninklijke veiling richt Simonis & Buunk een kabinet in, in het 18e-eeuwse Notaris Fischerhuis. De formatie van dit kabinet zal naar verwachting 4 tot 5 maanden in beslag nemen.

Topconditie van Mesdag
De aquarel van Mesdag komt uit Paleis Lange Voorhout en is het best geconserveerde werk op papier van H.W. Mesdag dat taxateur Frank Buunk ooit heeft gezien. Waarschijnlijk is het werk nooit aan daglicht blootgesteld, waardoor het papier en de verf volkomen helder bleven. De waarde van de aquarel werd door Sotheby's 'geschat' op 10.000-15.000 euro. Deze veel te lage richtprijs werd ver overschreden. Uiteindelijk viel de hamer op 82.350 euro, waarvan zo'n 80% naar goede doelen gaat.

De aquarel 'Bomschuiten in de branding' van Haagse-Schoolschilder Hendrik Willem Mesdag mag wel het topschilderij genoemd worden van de kunstveiling die Sotheby's afgelopen dagen organiseerde in samenwerking met de vier dochters van koningin Juliana.

Het tweede Nederlandse topstuk is een schilderij van Antonie Lodewijk Koster, de meest begaafde schilder van het Hollandse bloembollenveld. Beide werken zijn aangekocht door Simonis & Buunk Kunsthandel in Ede.

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook