BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Wijziging in Luxemburgse wet troonopvolging

Afgelopen maandag werd de wet van troonopvolging in het groothertogdom Luxemburg gewijzigd.

De wijziging houdt in dat de voorkeur voor een mannelijke opvolger afgeschaft is en vrouwen en mannen nu gelijke rechten hebben op de troon.

Dit betekent dat als, bijvoorbeeld, erfelijke groothertog Guillaume een dochter als eerstgeboren kind krijgt, zij de volgende monarch van Luxemburg zal worden na haar vader, ook wanneer zij een jongere broer heeft.

Deze veranderingen spelen sinds september en eergisteren vond de daadwerkelijke wijziging plaats. Dat maakt dat de wetten van opvolging in Luxemburg nu hetzelfde zijn als die in België, Nederland, Zweden, Denemarken en Noorwegen.

Het Verenigd Koninkrijk, Liechtenstein, Monaco en Spanje geven nog altijd de mannelijke familieleden voorrang op de troon.

Bron: Word.Iu

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers:

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook