BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Camilla weet niet of ze de koningin zal worden

"Of ik de koningin zal worden? Je weet maar nooit." De hertogin van Cornwall, Camilla, liet haar ondeugende kant zien tijdens een gesprek met kinderen van de basisschool St. Mary’s RC in Londen.

De vrouw van prins Charles was daar om haar nieuwe beschermheerschap van het nationale geletterdheid liefdadigheidsfonds, Beanstalk, onder de aandacht te brengen. De organisatie werft en leidt vrijwilligers uit alle lagen van de bevolking op om basisschoolkinderen te helpen die een taalachterstand hebben.

Net als prinses Laurentien in Nederland, zet Camilla zich in Groot-Brittannië in voor laaggeletterdheid.

Eigenlijk kun je er altijd vanuit gaan dat kinderen vragen stellen die je misschien liever niet wil of kunt beantwoorden. Zo ook bij Camilla. Een 6-jarig jongetje vroeg de hertogin: “wordt u de koningin?”. Het antwoord van Clarence House zou zijn: “Nee, prinses-gemalin”, Dat is de titel waar ze altijd op hebben aangedrongen op het moment dat prins Charles koning wordt. In plaats daarvan zei Camilla lachend: “Je weet maar nooit”.

Het lijkt erop dat ze dit antwoord gaf om nog wat extra olie op het vuur te gooien rond het debat over de toekomstige rol van de hertogin.  De adviseurs van de prins pleiten ervoor om haar niet de titel koningin te geven om publieke gevoeligheden gunstig te stemmen.

Academici zeggen dat Camilla officieel de koningin zal zijn, ongeacht hoe Charles haar zou willen noemen. Vrienden van de prins zeggen dat hij hoopt dat het publiek Camilla zal accepteren als de koningin.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: