BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

'Juliana haalde dochters van school'

Koningin Juliana heeft zelf besloten dat De Werkplaats van Kees Boeke niet geschikt was voor haar dochters Beatrix, Irene en Margriet.

In 1951 besloot ze dan ook om de prinsessen van de experimentele school te halen. Tot nu toe is altijd gedacht dat prins Bernhard verantwoordelijk was voor het besluit om de meisjes weg te halen van De Werkplaats.

In het gesloten gedeelte van het persoonlijk archief van Kees Boeke, dat is ondergebracht in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam, zijn door de journaliste en auteur Daniela Hooghiemstra twee brieven gevonden van Juliana. De koningin schreef aan Boeke dat ze had vastgesteld dat Trix' persoonlijkheid in een knoop zat, ,,die wel precies het tegendeel was van de harmonische ontwikkeling die u nastreeft.''

Beatrix werd daarna van school gehaald, kort daarna gevolgd door Irene en Margriet. De koningin heeft in latere jaren ook toegegeven dat de keuze voor De Werkplaats in Bilthoven niet zo’n gelukkige was geweest. Prinses Margriet heeft bij een terugblik op haar tijd daar gezegd dat ze het 'vreselijk' had gevonden.

Kees Boeke was een anarchistische en pacifistische wereldverbeteraar, die in de jaren 20 zijn eigen school oprichtte, De Werkplaats Kindergemeenschap. Leerlingen waren 'werkers', leraren 'medewerkers'. Voor koningin Juliana leek het de ideale plek om haar kinderen een alternatieve opleiding te geven, maar in de praktijk werkte het principe van 'vrijheid, blijheid' niet. Prins Bernhard vond het al snel niets, zo schreef Cees Fasseur eerder in zijn boek over het in die tijd stormachtige koninklijke huwelijk.

Beatrix stelde zelf vast dat haar geen discipline werd bijgebracht en het koninklijk paar merkte dat hun dochters een flinke leerachterstand opliepen ten opzichte van kinderen op normale scholen. Om de schade in te halen, werd voor de prinsessen het Incrementum opgericht, een aparte afdeling van het Baarns Lyceum.

Hooghiemstra, die zelf haar vwo-examen deed op De Werkplaats, promoveerde vrijdag op onderzoek naar het leven van Boeke, dat is verwerkt in het boek 'De geest in dit huis is liefderijk. Het leven en de Werkplaats van Kees Boeke (1884-1966)'.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: