BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Belgisch hof boos over nieuw schandaalboek prins Filip

De Belgische kroonprins Filip krijgt voor de tweede keer in korte tijd een schandaalboek voor zijn kiezen.

Vorig jaar werd in het boek 'Koningskwesties' van Frédéric Deborsu geïnsinueerd dat Filip homoseksueel zou zijn en dat zijn kinderen met prinses Mathilde via ivf verwekt zouden zijn. In een nieuw boek, 'Kroongeheimen', dat geschreven is door Thierry Debels, wordt gesteld dat de Belgische kroonprins aan het syndroom van Asperger zou lijden, een vorm van autisme.

Het Belgische hof heeft woedend gereageerd op het boek, dat op 4 maart in de winkels moet liggen: "'Kroongeheimen' bevat potsierlijke beweringen die op roddels berusten en bedoeld zijn om te schaden", aldus een woordvoerder van het paleis.

Debels baseert zijn bewering over Filips autisme eigenlijk alleen op het feit dat de kroonprins een lijst bijhoudt met alle boeken die hij ooit heeft gelezen. Debels legde dit weer voor aan een bevriende psychiater, die verder geen enkele link heeft met de koninklijke familie, maar desalniettemin durft te beweren dat dit inderdaad op het syndroom van Asperger duidt.

Hoewel auteur Debels dus weinig betrouwbare bronnen opvoert en zijn boek grotendeels op speculaties berust, is het wel opvallend dat veel Belgische media het bericht meteen oppikten. De Belgische monarchie heeft het al een tijd moeilijk, en de vele schandaalboeken van de afgelopen jaren bewijzen dat de Belgische royals steeds vaker onder vuur liggen. Of het nou terechte beweringen zijn of niet.

Debels veroorzaakte eerder al wat ophef met een boek over Filips broer, prins Laurent. Ook die was de afgelopen week veelvuldig in het nieuws door een ski-ongeluk in Oostenrijk, waar lange tijd veel onduidelijkheid over bestond. Dit was mede te wijten aan de gebrekkige communicatie door het Belgische hof, waardoor er veel werd gespeculeerd over wat er nou precies met Laurent aan de hand was. De prins is inmiddels weer in België.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: