BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Saoedische koning benoemt vrouw in adviesraad

Koning Abdoellah van Saoedi-Arabië heeft dinsdag voor het eerst een vrouw beëdigd als lid van de Shoeraraad.

De raad bestaat uit benoemde leden die de koning advies geven over wetgeving. De benoeming heeft bij conservatieve geestelijken in het streng islamitische land kwaad bloed gezet.

Op de staatstelevisie was te zien dat de 89-jarige koning vanuit zijn paleis een korte toespraak hield. De nieuwe Shoeraraad telt vijf vrouwen. De overige vier worden later beëdigd. In het streng islamitische land hadden vrouwen nauwelijks rechten, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Het gebouw waar de raad samenkomt, wordt wel verbouwd om de vrouwen van de mannen te scheiden.

In 2011 zei Abdoellah dat vrouwen ook mogen stemmen bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen. Bij die verkiezingen mag de helft van de raad door de bevolking worden gekozen. De andere helft en de Shoeraraad worden door de koning benoemd.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: