BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Boek over Spaanse prinses Letizia brengt koninklijke familie opnieuw in verlegenheid

Er komt een nieuw boek uit over de Spaanse prinses Letizia. En daarin worden geen positieve dingen verteld over de vrouw van kroonprins Felipe.

En dat nu de familie het toch al moeilijk heeft met de fraudezaak van Inaki Urdangarin, de man van prinses Cristina.

Het boek is geschreven door David Rocasolano, een neef van prinses Letizia die zij ooit vertrouwde en nu intieme details over haar leven onthult in de tijd voordat zij trouwde met prins Felipe in 2004.

Het boek telt 300 pagina’s en gaat onder andere over een abortus die de prinses zou hebben gehad voordat ze prins Felipe kende. De ingreep zou plaats hebben gevonden in oktober 2002.

Volgens Rocasolano zouden prinses Letizia en prins Felipe hem gevraagd hebben om al het papierwerk en de bewijzen te vernietigen voordat het paar hun verloving bekendmaakte.

In de tijd dat prinses Letizia de abortus zou hebben gehad, was het illegaal in Spanje om zomaar een zwangerschap te beëindigen.  Het was alleen mogelijk als er afwijkingen bij het ongeboren kindje waren, of als het leven van de foetus of moeder in gevaar zou zijn.

De Spaanse katholieke krant La Gaceta heeft er zondag uitgebreid aandacht aan besteed en eist een onderzoek naar de abortus. Een woordvoerder van het Koninklijk Huis heeft laten weten dat het bestaand van het boek bekend is maar dat ze er verder geen commentaar op geven.

Het boek genaamd ‘Adios Princesa’ laat de prinses zien als een obsessieve vrouw die al het vertrouwen heeft verloren in haar familie nadat zij is getrouwd met prins Felipe. Zo dacht zij dat er familieleden waren die verhalen over haar doorlekte naar de pers. Om te achterhalen of dit waar was zou de prinses hebben verteld dat zij ten tijde van haar zwangerschap van prinses Leonore in 2005, zwanger was van een jongen die de naam Pelayo zou krijgen. Zij zou dit hebben gedaan om te kijken of het verhaal in pers zou verschijnen.

Prins Felipe is altijd populair geweest, maar bij prinses Letizia had het tijd nodig om de harten van de Spanjaarden voor zich te winnen. Veel mensen waren verontwaardigd dat het een gescheiden vrouw was en een gewone burger.

Het boek komt uit op een moment dat de Spaanse koninklijke familie in moeilijke tijden verkeerd. Zo is de jongste dochter van koning Juan Carlos, prinses Cristina, opgeroepen voor een verhoor in de fraudezaak van haar man Inaki Urdangarin. 

De populariteit van de Spaanse familie is  gedaald naar een historisch dieptepunt van 54 procent. Dat blijkt uit een peiling die in januari van dit jaar is gepubliceerd. Een jaar nadat koning Juan Carlos zich verschuldigde over de zijn olifantenjacht in Botswana.

Vorige maand bleek uit een enquête dat 85,9 procent van de Spanjaarden het liefst ziet dat de koning aftreedt.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: