BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Máxima in jurk van Jan Taminiau

Koningin Máxima draagt bij de inhuldiging een jurk en cape in royal blue ontworpen door Jan Taminiau.

Op haar hoofd draagt ze een gouden tiara die in opdracht van koning Willem III is gemaakt voor zijn vrouw koningin Emma. Het afneembare midden saffier is een erfstuk van koningin Anna Paulowna, de echtgenote van Willem II. Dat maakte de RVD bekend.

Robe en cape zijn in de kleur Royal Blue met een basis van crêpe waarover een flinterdunne laag van chiffon. De robe met sleep, en biais, heeft een flinterdunne laag van chiffon, opengewerkte motieven en is rijkelijk geborduurd. Door de gebruikte techniek wordt de onderliggende zijde crêpe zichtbaar waardoor kleurnuances en een drie-dimensionaal effect ontstaan. Dit geeft dezelfde gevoeligheid als bij porselein.

De cape is lengte-accentuerend en heeft een suggestieve mouw-inzet. Door het samenspel van crêpe en chiffon is deze bedekkend maar transparant. Koningin Máxima draagt verder het ordelint en ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw.

Ontwerper Jan Taminiau liet via social media weten: "Toen ik werd gevraagd om deze jurk te mogen ontwerpen voelde ik me vooral nederig. Voor mij is het een jongensdroom die uitkomt: het mogen kleden van de koningin van Nederland. Ik voel me trots dat ik als Nederlandse ontwerper een bijdrage mag leveren aan dit mooie moment." De ontwerper werd overstelpt door complimenten. 'Geen woorden voor', 'Schitterend!', 'Adembenemend', 'Wow' en 'Een koningin waardig', zijn enkele van de reacties op de foto.

Koning Wilem-Alexander draagt bij zijn rokkostuum het Ordelint en de borstster van Ridder Grootkruis in de Militaire Willemsorde.

Op zijn Facebooksite zegt Taminiau: ,,Toen ik werd gevraagd deze jurk te mogen ontwerpen, voelde ik me vooral nederig. Voor mij is het een jongensdroom die uitkomt: het mogen kleden van de koningin van Nederland. Ik voel me trots dat ik als Nederlandse ontwerper een bijdrage mag leveren aan dit mooie moment.”

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: