BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Albert mag aanblijven van Belgen

De Belgische koning Albert moet zo lang zijn gezondheid dat toelaat op de troon blijven. Dat vindt 34 procent van de Belgen, blijkt uit een vrijdag in de krant La Libre Belgique gepubliceerde opiniepeiling.

Het is het gemiddelde van de landsdelen Vlaanderen, Brussel en Wallonië. In die laatste twee gebieden is het percentage voorstanders van het zo lang mogelijk aanblijven van de nu 20 jaar regerende vorst het hoogst: 44 procent.

De laatste maanden is er in België discussie ontstaan over een mogelijk aftreden van koning Albert, mogelijk nog dit jaar. De vorst zelf heeft zich er niet over uitgelaten, maar koningin Paola heeft meermaals gezegd dat de 78-jarige koning moe is.

In de peiling is 17 procent van de Belgen voorstander van een snel terugtreden van koning Albert, terwijl 16 procent meent dat hij hier beter mee kan wachten tot na de parlementsverkiezingen van volgend jaar.

Gevraagd naar de verdiensten van de koning antwoordt 58 procent dat hij het goed tot zeer goed heeft gedaan.

Een kwart van de ondervraagden (in Wallonië 32 procent) vindt dat prins Filip klaar is om zijn vader op te volgen. Nog eens 30 procent zegt dat prins Filip 'binnenkort' wel geschikt zal zijn om op de troon te komen. Daar staat tegenover dat in Vlaanderen 34 procent antwoordt dat de troonopvolger niet geschikt is om op een dag koning te worden. Dat percentage ligt in Brussel (19 procent) en Wallonië (18 procent) aanmerkelijk lager.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: