BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Media in België denken dat Filip op 15 november koning wordt

Kroonprins Filip (53) volgt zijn vader Albert II op 15 november op als koning van België. Dat meldde een Belgisch krant donderdag.

Het is de jongste speculatie van Belgische media over een naderende troonswisseling.

Geruchten over een mogelijke troonsafstand van Albert doen al een tijdje de ronde, maar namen toe na de aankondiging van koningin Beatrix plaats te maken voor haar zoon Willem-Alexander. Het taboe rond een abdicatie van Albert is daarmee weggevallen, aldus het Franstalige Le Soir Magazine. Ook het vertrek van paus Benedictus XVI zou de rooms-katholieke koning ervan hebben overtuigd dat hij kan opstappen.

De koning zou zijn troonsafstand op 20 juli kunnen aankondigen, een dag voor de nationale feestdag. Hij is dan 79 jaar en kan dan nog op 9 augustus zijn 20-jarig jubileum op de troon vieren. Op 15 november is het in België Koningsdag, een feest ter ere van de vorst.

Een dag voor de troonswisseling in Nederland zag de Belgische premier Elio Di Rupo zich nog genoodzaakt stelling te nemen tegen het groeiend aantal speculaties. Hij zei dat er binnen zijn regering nog nooit is gesproken over de opvolging van Albert door Filip: ,,De regering is geen scenario's aan het bekokstoven in de kelder van een of ander café bij kaarslicht."

Volgens de Vlaamse krant De Morgen zou de regering een aftreden van Albert pas zien zitten na de cruciale verkiezingen van volgend jaar. De zes coalitiepartijen vrezen dat de relatief onervaren Filip als koning der Belgen blunders begaat. Dat zou de Vlaams-nationalistische partij N-VA in de kaart kunnen spelen. ,,Bij de kleinste fout van Filip zou N-VA nog procenten bijwinnen. Het is een gevoelige en een gevaarlijke zaak'', citeert De Morgen een kabinetschef. De oppositionele N-VA is nu al de grootste partij van België.

In een hoofdredactioneel commentaar stelt de Waalse krant Le Soir ook dat koning Albert II zich moet uitspreken over een eventueel aftreden. "De geruchten houden maar aan, het wordt tijd voor duidelijkheid", vindt Béatrice Delvaux. Als Albert van plan is om troonsafstand te doen, dan is het tijd om dat te laten weten, wat voor tijdschema hij ook voor ogen heeft.

Delvaux wijst op het voorbeeld van Nederland, maar noemt ook Spanje en Groot-Brittannië waar het aftreden van de monarch opeens onderwerp van gesprek is geworden. Ze pleit niet voor het terugtreden van koning Albert, maar wil weten waar België aan toe is. "Er wordt steeds vaker over gesproken, het is in het belang van de monarchie en het land als er duidelijkheid komt."

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: