BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Luxemburgse prinsen werken mee aan rechtszaak

De Luxemburgse prinsen Jean en Guillaume, jongere broers van groothertog Henri, zullen zich niet beroepen op hun onschendbaarheid bij het al jaren lopende onderzoek naar een serie bomaanslagen.

Dat heeft het Luxemburgse hof in een bijzondere verklaring laten weten. De prinsen waren eerder dit jaar al in de rechtszaal aanwezig toen de zogenoemde Bommenlegger-zaak opende.

Luxemburg werd begin jaren '80 opgeschrikt door een serie bomaanslagen die nooit zijn opgelost. Er doen al jaren allerlei theorieën de ronde over wie of wat achter de aanslagen zaten. De geheime dienst is genoemd, de politie en ook prins Jean, die in die tijd afstand deed van zijn aanspraken op de troon.

De vermeende betrokkenheid van de prins, waarover een politieman in 1987 een verklaring aflegde, is al eens uitvoerig onderzocht. Voor de data van veel aanslagen had hij een sluitend alibi, maar zijn verhoor zou niet helemaal volgens de spelregels zijn verlopen. Prins Jean zou een soort voorverhoor hebben gehad, in aanwezigheid van zijn jongste broer Guillaume.

De hele affaire heeft veel weg van een krimi, waarbij ook spionage en dubbelspel een rol spelen als alle geruchten geloofd mogen worden. In februari heeft de rechtbank in Luxemburg de zaak opnieuw in onderzoek genomen. De prinsen Jean en Guillaume geven als 'goede staatsburgers' hun volledige medewerking, aldus het hof. Op grond van een aloude wet uit 1812 hadden ze zich kunnen verschonen.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers:

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook