BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Belgen kunnen live kijken naar inhuldiging prins Filip in Nieuwe Kerk

Alle Belgen kunnen aanstaande zondag in De Nieuwe Kerk Amsterdam gratis kijken naar de live-uitzending van de beëdiging van koning Filip.

Iedere Belg heeft die dag, op vertoon van zijn Belgische paspoort, gratis toegang tot de tentoonstelling Ingehuldigd!

De beëdiging wordt vanaf 10.15 uitgezonden. De ceremonie in Brussel verschilt in een aantal opzichten van die in Nederland. Zo beantwoorden de Belgische volksvertegenwoordigers sinds 1831 de eed van de koning niet met een huldigingseed of –belofte.

De bijzondere tentoonstelling Ingehuldigd!  opende op 11 mei in De Nieuwe Kerk Amsterdam. In deze eenmalige tentoonstelling staan de feestelijke en plechtige inhuldigingen van zeven generaties Oranjes centraal. Van de koningen Willem I, II en III, de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix tot en met koning Willem-Alexander. Op 18 juni werd het aantal objecten uitgebreid met het rokkostuum van koning Willem-Alexander en de jurk van koningin Máxima. Deze staan nu opgesteld voor het koorhek, waar op 30 april de koning en koningin zelf stonden.

In totaal trokken de inhuldigingsactiviteiten al meer dan 150.000 bezoekers. De tentoonstelling Ingehuldigd! duurt tot en met 18 augustus 2013.

Op vertoon van de Museumkaart is de entree gratis.

Bron: Nieuwe Kerk Amsterdam

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: