BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Belgische koninklijke familie neemt tijd voor volk

De Belgische koninklijke familie nam zondagochtend voorafgaande aan de troonswisseling uitgebreid de tijd om vele handen te schudden met wat ze in België royalisten noemen.

Koning Albert liet zich toezingen door het publiek dat massaal was toegestroomd naar de Sint Michiels en Sint Goedelekathedraal in Brussel, waar een dankdienst werd gehouden bij aanvang van de nationale feestdag in België. 'Merci Albert' klonk het in koor.

Het publiek kreeg een half uur de tijd om de koning en koningin te begroeten. Velen hadden cadeaus meegebracht om hun dankbaarheid en respect te tonen naar het koningspaar. Commentatoren van de omroep VRT spraken van een plesante en uitgelaten sfeer. Veel Belgen kregen de kans een woordje te wisselen met koning Albert, koningin Paola en troonopvolger prins Filip en prinses Mathilde.

Beveiligers weken geen moment van de zijde van het koningspaar en de troonopvolger. Ze droegen zichtbaar aktetassen waarin zich volgens de commentatoren van de VRT uitklapbare kogelbeschermers bevinden. Het koninklijke gezelschap vertrok om tien uur in colonne naar het Koninklijk Paleis in Brussel. Hier ondertekent koning Albert de acte van abdicatie. Daarmee schrijft hij geschiedenis. Niet eerder deed een Belgische vorst vrijwillig afstand van de troon.

Bron: ANP