BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Elisabeth wordt eerste vrouwelijke troonopvolger België

Met het aantreden van koning Filip krijgt België voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke troonopvolger, prinses Elisabeth. Tot 1991 kwamen alleen mannen in aanmerking voor de troon.

Prinses Elisabeth (11), de oudste dochter van prins Filip en prinses Mathilde, werd geboren op 25 oktober 2001 te Anderlecht. Zoals vele leden van koninklijke families heeft ze meerdere voornamen: Elisabeth Theresia Maria Helena. De naam Elisabeth verwijst naar haar betovergrootmoeder, koningin Elisabeth (1876-1965), echtgenote van koning Albert I.

Prinses Elisabeth gaat in Brussel naar een Nederlandstalige school. De Belgische koninklijke familie krijgt van Vlaamse kant vaak het verwijt dat het verfranst is en dat er geen goed Nederlands wordt gesproken. Een verwijt met name aan de koninginnen Fabiola en Paola, maar ook aan haar moeder Mathilde. Die wordt dan vergeleken met koningin Máxima, die als immigrant in Nederland beter Nederlands zou spreken als de in België geboren Mathilde.Net zoals haar Nederlandse 'collega' Amalia verschijnt prinses Elisabeth weinig in de schijnwerpers. Een van haar weinige officiële handelingen was de opening van het naar haar genoemde kinderziekenhuis van het Universitair Ziekenhuis Gent in september 2011.Prinses Elisabeth heeft twee jongere broers, prins Gabriël en prins Emmanuel, en een jongere zus, prinses Eléonore.

----- Bekijk hieronder een videoportret van prinses Elisabeth, gemaakt in 2009.

Een portret van prinses Elisabeth

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: