BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Filip wordt naast koning ook opperbevelhebber

De Belgische prins Filip neemt op 21 juli met het koningschap ook het opperbevel van het leger over van zijn vader koning Albert II.

Dat heeft de Belgische minister van defensie Pieter De Crem zondag nog eens benadrukt in VTM Nieuws.

Prins Filip werd drie jaar geleden bij zijn 50ste verjaardag bevorderd tot luitenant-generaal. Voorafgaand aan de troonsbestijging wordt hij viersterrengeneraal. Volgens De Crem is het opperbevelhebberschap nog steeds 'van deze tijd'.

De koning woont ook internationale bijeenkomsten bij, zoals van de NAVO na de aanslagen van 11 september 2001. "Dat is op het hoogste niveau en dat is een niveau waar viersterrengeneraals aanwezig zijn", aldus minister De Crem.

De positie van de Belgische koning is anders dan die van koning Willem-Alexander, die bij zijn aantreden juist ontslag nam uit de krijgsmacht omdat zijn koninklijke functie daarmee niet is te verenigen. Wel behield koning Willem-Alexander het recht om bij gelegenheid een uniform te dragen, zonder rangtekens.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: