BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Albert II van België doet afstand van troon

Koning Albert II van België treedt af. Dat heeft hij woensdag even na 18.00 uur aangekondigd in een toespraak op de Belgische radio en televisie.

De 79-jarige vorst zal op 21 juli plaatsmaken voor zijn 53-jarige zoon, kroonprins Filip. De vorst stelde dat zijn leeftijd en gezondheid hem niet meer toelaten zijn ambt uit te oefenen. "Ik ben mijn tachtigste jaar ingegaan, een leeftijd die geen enkele van mijn voorgangers in de uitoefening van zijn ambt heeft bereikt", aldus de koning. Hij zei dat prins Filip goed is voorbereid op het koningschap. "Hij geniet samen met prinses Mathilde mijn volle vertrouwen."

Koning Albert dankte het Belgische volk uitgebreid. "Koningin Paola en ikzelf zullen de hartelijke banden die tussen de bevolking en ons zijn gegroeid met de loop der jaren nooit vergeten", aldus de koning."Wij danken u voor het vertrouwen dat u ons heeft geschonken, voor uw blijken van sympathie en van steun, ook weleens met enige kritiek. Maar altijd hebben wij u een warm hart toegedragen."

Op 20 juli spreekt koning Albert de Belgen nog een keer toe, aan de vooravond van zijn troonsafstand. "Maar nu al wens ik u te zeggen, hoezeer ik het als een eer en een geluk beschouw, een groot deel van mijn leven te hebben kunnen wijden aan de dienst van ons land en van zijn bevolking", zei de koning woensdag.

Koning Albert, de zesde koning der Belgen, volgde op 9 augustus 1993 zijn broer Boudewijn op, die in juli van dat jaar kinderloos was overleden in Spanje. De eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg, legde op 21 juli 1831 de eed af.

Premier Di Rupo sprak woensdag namens de Belgische regering zijn waardering uit voor de beslissing van de koning. "De oprechtheid, de moed en het inzicht verdienen onze bewondering." "Ook al was prins Albert bij zijn geboorte niet voorbestemd om onze koning te worden, met zijn enthousiasme, empathie, humor en intelligentie is hij het ten volle geworden", aldus de premier.

Koning Albert II stond bekend als een echte levensgenieter, goedlachs en vlotter dan zijn broer en voorganger Boudewijn. Een buitenechtelijke dochter was het resultaat van een affaire, waardoor zijn huwelijk met de Italiaanse prinses Paola, "ooit op springen stond", zoals Albert jaren later erkende.

Langzamerhand wist hij echter het vertrouwen van het volk te winnen. Toen België in 1996 werd opgeschrikt door de gruwelijkheden van kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux, toonde koning Albert zijn ware gezicht. Hij riep de toenmalig premier Jean-Luc Dehaene publiekelijk tot de orde en vroeg hem daadkrachtiger in te grijpen. Velen zagen hem als een bindende factor in de vaak verdeelde Belgische politiek.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: