BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Albert is afgetreden

De Belgische koning Albert II is afgetreden. Hij ondertekende zondagochtend om 10.45 uur in het Koninklijk Paleis in Brussel de akte van troonsafstand.

Zijn oudste zoon, prins Filip, zal later op de dag de eed afleggen en dan de zevende koning der Belgen worden. Albert II werd op 9 augustus 1993 koning van België, nadat zijn broer Boudewijn kinderloos was overleden.

Voordat Albert de akte ondertekende hield hij nog een korte toespraak. Daarin bedankte hij onder anderen premier Elio Di Rupo en zijn regering om hun inzet voor België en zijn burgers. ,,België moderniseert zich en ik verheug mij daarover.''

Ontroering ontstond toen Albert zijn vrouw koningin Paola bedankte. ,,Ik wil eenvoudigweg zeggen: Merci!'' Paola kreeg tranen in haar ogen en er volgde een lang applaus.

De akte van troonsafstand werd ook ondertekend door onder anderen premier Di Rupo en enkele ministers.

Op 3 juli kondigde de 79-jarige Albert aan de troon over te dragen aan zijn 53-jarige zoon. Zijn hoge leeftijd en gezondheid stellen hem niet langer in staat dit ambt uit te oefenen zoals hij dat zou willen doen, zei Albert toen.

Bron: ANP