BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin Paola geëmotioneerd in kerk

In de Sint Michiels en Sint Goedelekathedraal in Brussel is de traditionele dankdienst begonnen die ieder jaar wordt gehouden op de nationale feestdag.

Het koninklijk gezelschap kwam iets voor 9.00 uur aan bij de kathedraal.

Toen koning Albert II de kathedraal binnenkwam werd er geapplaudisseerd door alle aanwezigen. Koningin Paola was hierdoor zichtbaar geëmotioneerd. "De dag krijgt vandaag een bijzondere meerwaarde door de inhuldiging van koning Filip. We bidden vandaag voor de koning Albert II", zei de priester voor aanvang van de dienst die daar nog aan toevoegde dat hij koning Albert II dankbaar is.

De aanstaande koning Filip droeg bij de dienst het uniform van luitenant generaal luchtcomponent. Tijdens het afleggen van de eed, later op de dag, zal hij zijn kleding veranderen. Hij wordt dan namelijk opperbevelhebber van het leger.

Troonsafstand

Na de dienst zal koning Albert om half elf in het Koninklijk Paleis van Brussel de troonsafstand ondertekenen. Op het moment dat Filip de eed heeft afgelegd is hij officieel de nieuwe koning van België.

Voor de kerk hebben zich honderden belangstellenden opgesteld om een glimp op te vangen van de koninklijke familie. Velen zwaaien met de Belgische driekleur, maar een enkeling houdt ook protestborden op.