BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Paleis legt nadruk op intellect prins Filip

Het Koninklijk Paleis legt vrijdag in een nieuwe biografie naar aanleiding van de troonswisseling op 21 juli aanstaande de nadruk op de intellectuele capaciteiten van de nieuwe koning Filip.

Zo meldt de tekst dat de prins een "passie voor filosofie en haar geschiedenis'' heeft, en dat de prins zich heeft verdiept "in de Griekse klassieke beschaving. (...) Hij frist hiervoor zelfs zijn kennis op van het Oudgrieks om de teksten van de grote denkers in de oorspronkelijke versie te lezen en om zo dit denken in al zijn schoonheid te kunnen appreciëren''.

Ook wordt verwezen naar gesprekken van de prins met de Latijns-Amerikaanse auteurs Gabriel García Márquez en Carlos Fuentes over hun boeken "die hij in originele versie heeft gelezen". Nog een voorbeeld: Tijdens zijn vele reizen, onder meer naar Azië, heeft de prins zich volgens de officiële biografie verdiept in "het Chinese denken, het hindoeïsme en het boeddhisme''.

Uit een enquête van het Belgische RTL en VTM blijkt dat slechts 49 procent van de Vlamingen vertrouwen heeft in de toekomstige koning Filip. In Wallonië is men een stuk enthousiaster over de aanstaande koning, 66 procent van de Walen ziet het na 21 juli wel goedkomen met hun land.

Gelukkig voor prins Filip scoort zijn vrouw, prinses Mathilde, een stuk beter bij de Vlamingen dan hijzelf. Driekwart van de burgers uit Vlaanderen denkt dat Mathilde het straks goed zal doen.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: