BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Uitkering koninklijke familie blijft lastig punt in België

Koning Albert krijgt na zijn aftreden minder te verteren dan nu. Dat heeft de Belgische federale regering dinsdag beslist.

Het inkomen van de koning in rust wordt gelijk aan dat van zijn oudste zoon Filip nu, 923.000 euro. Anders dan Filip, die aanstaande zondag de scepter van zijn vader overneemt, moet Albert daarover wel belasting betalen. Het netto bedrag dat hij overhoudt, ligt dus nog iets lager.

De regering van Elio Di Rupo beraadslaagde dinsdag speciaal over de troonswisseling en de gevolgen daarvan. In de wet was niets geregeld over de dotatie voor een afgetreden staatshoofd. De uitkering aan de leden van de koninklijke familie is bovendien al een aantal jaar een zeer gevoelig (strijd)punt in België. Di Rupo was al bezig om een nieuw systeem te bedenken toen Albert plotseling zijn aftreden aankondigde.

België is ruimhartiger met het geven van uitkeringen dan Nederland. Althans er komen op dit moment meer leden van de familie in aanmerking. In Nederland gaat het maar om drie personen: koning, koningin en prinses Beatrix (als gepensioneerd staatshoofd, met een royaler pensioen overigens dan Albert, 1,4 miljoen belastingvrij).

Twee kinderen

Bij de Belgen krijgen naast koning Albert, koningin-weduwe Fabiola en prins Filip ook de andere twee kinderen van Albert een dotatie. ''Ik heb een fout gemaakt, ik heb me laten leiden door de emoties van het ogenblik'', aldus oud-premier Jean-Luc Dehaene daarover. Hij stemde in 1993 in met het verzoek van de nieuwe koning Albert om het dotatiesysteem uit te breiden tot prinses Astrid en prins Laurent. ''Ik had dat niet moeten doen. In andere landen moeten prinsen en prinsessen ook zelf hun geld verdienen'', weet Dehaene nu.

Er is al gesproken over het stopzetten of afbouwen van de dotatie voor Astrid en Laurent. Eerder dit jaar heeft Di Rupo de uitkering aan koningin Fabiola voor straf al verminderd tot het niveau van de uitkering aan Filip. Dit omdat de weduwe van koning Boudewijn een stichting had opgericht om haar nalatenschap uit handen van de fiscus te houden.

In België wordt aan het begin van een nieuw koningschap voor de duur van het hele koningschap de uitkering aan de koning en zijn familie bepaald. Koning Filip krijgt hetzelfde bedrag als zijn vader, maar moet eveneens belasting gaan betalen en houdt dus minder over.