BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Spaanse kroonprins bij installatie president Paraguay

De Spaanse kroonprins Felipe heeft zijn zomervakantie onderbroken om van Mallorca via Madrid naar Paraguay te reizen. Daar woont hij donderdag de installatie bij van de nieuw gekozen president Horacio Cartes.

Woensdag had de Spaanse troonopvolger al een ontmoeting met Cartes.

Het is gebruikelijk dat de prins Spanje vertegenwoordigt bij de installatie van nieuwe presidenten in Latijns-Amerika. Naar gelang het ritme van de presidentsverkiezingen in de landen van Midden- en Zuid-Amerika stapt prins Felipe in het vliegtuig om zoals nu in Paraguay bij de eedaflegging aanwezig te zijn. Hij brengt dan altijd de beste wensen over van zijn vader koning Juan Carlos die nauwe banden onderhoudt met 'Spaans' Amerika.

Kroonprins Felipe bouwt door zijn frequente bezoeken - elk jaar is er wel ergens een presidentswissel, zo was hij eerder dit jaar bijvoorbeeld in Venezuela - zelf ook een uitgebreid netwerk op. Bovendien komen de staatshoofden van andere Zuid-Amerikaanse landen steevast ook naar een inauguratie, zoals in Paraguay de leiders van Argentinië, Brazilië en Uruguay. Felipe kent tegen de tijd dat hij zijn vader opvolgt alle Latijns-Amerikaanse presidenten.

De installatie van Horacio Cartes markeert voor Paraguay het einde van een moeilijke transitie naar de afzetting vorig jaar - door de Senaat - van president Fernando Lugo, en het interim-bewind van Federico Franco. De buurlanden zetten om die reden hun betrekkingen met de regering in Asunción op een laag pitje.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: