BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Paleis Soestdijk biedt kijk op koninklijke bewoners

Paleis Soestdijk in Baarn opent vrijdag de deuren voor de nieuwe tentoonstelling, 'Op Soestdijk, 200 jaar koninkrijk'. Met foto's en gebruiksvoorwerpen uit verschillende collecties wordt een nieuwe kijk gegeven op het gebruik van het paleis dat jarenlang een centrale rol speelde in de Nederlandse monarchie.

Zo is het brilletje te zien van koningin Emma, die Soestdijk 35 jaar lang gebruikte als zomerresidentie, en het bijzondere 288 stukken tellende porseleinen servies dat koningin Anna Paulowna kreeg van haar broer tsaar Alexander I. Ook de 'Haagse' kinderwieg die koningin Wilhelmina kreeg van Zuid-Holland - maar niet van Rotterdam, dat deed niet mee - en gebruikte voor Juliana, wordt geëxposeerd. Zij gebruikte de wieg op haar beurt weer voor haar vier dochters.

Het kostbare servies staat weer te pronken in de porseleinkamer waar het vele decennia thuis was. Het servies is in bruikleen van het Koninklijk Huisarchief. Daar kwam veel van het waardevolle en interessante interieur van Soestdijk terecht nadat de koninklijke familie besloot het paleis te ontruimen. Dat gebeurde in 2004 nadat kort achter elkaar koningin Juliana en prins Bernhard kwamen te overlijden.

De ontruiming was bijzonder grondig, tot teleurstelling van de honderdduizenden die het paleis na de openstelling kwamen bekijken. Leeg zijn de werkkamers van bijvoorbeeld Bernhard en Juliana nu eenmaal niet hetzelfde als toen ze nog werden gebruikt. De nieuwe tentoonstelling ondervangt dat probleem ten dele met foto's die laten zien hoe de vertrekken er tijdens de bewoning van het paleis uit zagen.

De expositie is tot en met 12 januari 2014 wekelijks geopend op vrijdag, zaterdag en zondag.

Bron: ANPMeer over

Dit artikel zit in de dossiers: