BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Spaanse prins Felipe foutloos bij defilé

Op de juiste momenten keren en draaien, opstaan en salueren: de Spaanse troonopvolger Felipe maakte zaterdagmorgen geen enkele fout op de Paseo del Prado in Madrid.

Daar nam de prins het traditionele militair defilé af ter gelegenheid van de Spaanse nationale feestdag. Felipe verving zijn vader koning Juan Carlos die vanwege zijn recente heupoperatie voor het eerst sinds zijn troonsbestijging in 1975 verstek moest laten gaan.

Er was met enige spanning uitgekeken naar dit debuut van Felipe, die sinds jaar en dag naast zijn vader staat bij het defilé. De fijne kneepjes van het vak heeft de goed getrainde luitenant-kolonel al lang onder de knie. ''Hij is de best voorbereide troonopvolger uit de Spaanse geschiedenis", aldus de koning eerder dit jaar over Felipe. Maar nu moest de prins echt aan de bak.

Hier en daar was het draaiboek aangepast om duidelijk te maken dat niet het staatshoofd maar de kroonprins de parade afnam. Subtiele verschillen, zoals het spelen van een kortere versie van het Spaanse volkslied.

Geen feeststemming

''Ik ben benieuwd of Felipe met extra applaus wordt ontvangen of met boe-geroep", zei een Spaanse journalist vooraf. Geen van beide geschiedde. De sfeer was onderkoeld, de tribuneplaatsen waren niet alle bezet en van een feeststemming was al helemaal geen sprake. Daarvoor kent Spanje ook te veel zorgen en problemen, met een economie in volle crisis en een Catalonië dat steeds luider om afscheiding vraagt.

Felipe volgde het script nauwgezet en onderhield zich af en toe met Letizia. Na afloop van de amper een uur durende plechtigheid vertrokken ze naar het Koninklijk Paleis voor een receptie voor de Spaanse autoriteiten. Daarbij is koningin Sofia, die bij het defilé om protocollaire redenen ontbrak, de gastvrouw.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: