BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prinses Beatrix plant Koningsboom

Prinses Beatrix heeft vrijdag een Koningsboom geplant in de (openbare) Prinsessentuin van Paleis Noordeinde.

De speciale Lindeboom met een sierhekwerk van kunstenares Margot Berkman werd aangeboden door initiatiefnemers Stichting Nationale Boomfeestdag en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. De aanbieding werd mogelijk gemaakt door Staatsbosbeheer en Boomkwekerij Ebben. De oud-vorstin ontving de Lindeboom en het sierhekwerk  als dank voor haar inzet om kinderen het belang van een gezonde natuur laten inzien door het planten van bomen.

Peter Derksen, directeur van Stichting Nationale Boomfeestdag, sprak de oud-vorstin toe, dankte haar voor haar jarenlange inzet voor de natuur en gaf aan dat deze Lindeboom ook symbool staat voor leven en dood: de wortels in de aarde en de kroon tot in de hemel.

De eerste Koningsboom werd op 23 april geplant door (toen nog) de prins van Oranje een paar dagen voor de troonswisseling. Rond en op 30 april zijn er in de Nederlandse gemeenten 100-den Lindebomen geplant ter gelegenheid  van deze historische gebeurtenis. De oud-vorstin  heeft vóór en tijdens haar regeringsperiode de Boomfeestdag altijd een warm hart toegedragen; zo was zij eregast bij de Boomfeestdag in Zwolle (1980), Beverwijk (1991 samen met Prins Claus), Utrecht (2000) en Amsterdam (2007). In 2005 ontving de oud-vorstin het’ Beatrix JubileumBos’, ter gelegenheid van haar 25-jarig Regeringsjubileum, door het in ontvangst nemen van een Jubileumboom op Paleis Noordeinde. Ook dankzij de oud-vorstin is er een Boomfeestdag geïnitieerd op Aruba, Curaçao en Bonaire.

Ter gelegenheid van de  Troonswisseling hebben Stichting Nationale Boomfeestdag en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, in overleg met de Rijksvoorlichtingsdienst,  het initiatief genomen tot het project “Koningsbomen”: gemeentes konden (kunnen tot de Eerste Koningsdag in 2014!)  een druipvrije Lindeboom (Tilia henryana var.subglabra , veredeld op Koningslinde) met een uniek sierhek bestellen óf alleen een Koningslinde (Tilia europea ‘Koningslinde’).

Sinds  het ontstaan van het Nederlandse Koningshuis is het een mooie en lange traditie om bij iedere abdicatie een zogenoemde Koningslinde te planten, meestal met een mooi sierhek eromheen geplaatst. ln tal van gemeenten herinneren inmiddels monumentale Koningslindes aan het begin van het koningschap van de koninginnen Wilhelmina,  Juliana en Beatrix.

Bron: Stichting Nationale Boomfeestdag

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers:

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook