BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

De Roy van Zuydewijn gaat schadevergoeding eisen

Het staat 'buiten kijf' dat Edwin de Roy van Zuydewijn een schadevergoeding gaat eisen. Dat zei hij dinsdagavond voor de camera van de NOS.

"Dat zal door mijn raadsmannen uiteraard te berde gebracht worden. Dat lijkt mij ook niet meer dan rechtvaardig. Maar daarmee wordt niet alles goedgemaakt'', aldus De Roy van Zuydewijn. Hij wilde niets zeggen over de hoogte, 'dat is koffiedik kijken'.

In de uitzending van Pauw en Witteman dinsdagavond wilde De Roy van Zuydewijn zich nog niet uitlaten over mogelijke compensatie. "Zover zijn we nog niet'', zei hij toen.

Premier Mark Rutte bevestigde eerder op de avond dat prins Bernhard onderzoek had laten doen naar De Roy van Zuydewijn. Hij was de partner van Bernhards kleindochter prinses Margarita. Bij het onderzoek waren onder meer de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) en de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD, de voorloper van de AIVD) betrokken. Uit het onderzoek bleek dat De Roy van Zuydewijn geen veiligheidsrisico was.

Beatrix

Prins Bernhard zag Edwin de Roy van Zuydewijn als 'vijandelijk projectiel' omdat diens familie meer wist over Bernhards 'duister verleden'. Dat zei De Roy van Zuydewijn dinsdag in het programma Pauw en Witteman.

"Mijn familie heeft hand- en spandiensten voor hem verricht", zei De Roy van Zuidewijn. Zo had een van zijn ooms 'veel schoongepoetst' over het oorlogsverleden van prins Bernhard. "Hij dacht dat het hem wel eens kon achtervolgen. Maar ik wist dat niet", aldus De Roy van Zuydewijn.

De verstandhouding met Bernhard was volgens hem aanvankelijk hartelijk. "Er werd vaak een fles opengetrokken van het een of ander."

"Mijn leven is verwoest. Ik krijg mijn sociale en mijn zakelijke leven nooit meer terug. Het allerergste is dat ik de liefde van mijn leven niet meer bij me heb'', zei De Roy van Zuydewijn. Volgens De Roy van Zuydewijn heeft Bernhard 'mensen ingezet om ons te achtervolgen, om ons af te luisteren en om ons briefgeheim te schenden'. Hij denkt dat de toenmalige koningin Beatrix er ook bij betrokken was.

Tijdschrift De Groene Amsterdammer meldde vorige week dat ook de moeder en zusjes van De Roy van Zuydewijn werden bespioneerd. "Rutte omzeilt dat in zijn antwoord'', zegt De Roy van Zuydewijn. Zijn advocaat Mark Meijjer zegt in Pauw en Witteman dat Rutte 'de vragen beantwoordt die je niet stelt en geen antwoord geeft op de vragen die je stelt'.

De Roy van Zuydewijn trouwde in 2001 met prinses Margarita, kleindochter van prins Bernhard. Hij kwam in opspraak toen hij beweerde dat hij afgeluisterd en gedwarsboomd werd door de overheid, in opdracht van het Koninklijk Huis. De twee zijn in 2006 gescheiden. "Ze was m'n maatje", zei De Roy van Zuydewijn bij Pauw en Witteman over prinses Margarita. "Ik ben de liefde van mijn leven kwijtgeraakt."

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: