BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

De Roy van Zuydewijn: uitspraak Rutte aantoonbaar onjuist

De uitspraak van premier Mark Rutte dat prins Bernhard geen opdracht heeft gegeven om onderzoek te doen naar Edwin de Roy van Zuydewijn, is "aantoonbaar onjuist".

Dat hebben De Roy van Zuydewijn en zijn advocaat Mark Meijer woensdagavond gezegd in Pauw en Witteman.

Premier Rutte zei woensdag in de Tweede Kamer dat prins Bernhard geen opdracht kon geven, maar hooguit een suggestie voor een onderzoek kon doen. "De vraag is: kun je een verzoek van de prins weigeren?", stelde advocaat Mark Meijjer.

De premier bevestigde dinsdag dat de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, die de koninklijke familie bewaakt, onderzoek heeft gedaan naar De Roy van Zuydewijn. In de Kamer zei de premier dat er 2 dagen 'naslag' is gedaan bij onder meer de BVD (de voorloper van de AIVD), de Kamer van Koophandel en het ministerie van Justitie. Het gaat dan om niet meer dan wat bestanden raadplegen, aldus Rutte. Van "taps, volgen of spioneren" was geen sprake. Er is ook geen onderzoek gedaan naar de moeder of zussen van De Roy van Zuydewijn.

De Roy van Zuydewijn spreekt dat tegen: "Als ze nu beweren dat de operatie 2 dagen duurde om mijn naam, adres en woonplaats te achterhalen, is dat pure kolder."

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: