BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prins Bernhard vroeg onderzoek De Roy van Zuydewijn

Het was prins Bernhard die in november 2000 de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) verzocht een onderzoek te houden naar Edwin de Roy van Zuydewijn, die op dat moment al enige tijd een relatie had met zijn kleindochter prinses Margarita.

Dat blijkt uit een brief van premier Mark Rutte dinsdag aan de Tweede Kamer.

Prins Bernhard werd zelf beveiligd door de DKDB en verkeerde in de positie om de dienst informatie te vragen en van de dienst informatie te ontvangen over veiligheidsrisico's. De DKDB was bevoegd om onderzoek te verrichten en de prins daarover te informeren, aldus Rutte in zijn antwoorden op Kamervragen van SP, D66 en GroenLinks.

Uit het onderzoek naar De Roy van Zuydewijn bleek vervolgens dat er geen veiligheidsrisico's waren. Uit de brief van Rutte blijkt verder dat prins Bernhard mondeling is geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek.

Vorige week onthulde De Groene Amsterdammer dat De Roy van Zuydewijn, zijn ouders en zussen grondig en lang zijn onderzocht en afgeluisterd door onder meer de AIVD (en voorloper BVD) en de DKDB. Dat gebeurde tijdens zijn relatie met prinses Margarita, met wie hij sinds 1998 bekend was en in 2001 huwde.

De kwestie komt woensdag in de Tweede Kamer aan de orde, wanneer die debatteert over het Koninklijk Huis. De Roy van Zuydewijn heeft altijd gezegd dat prins Bernhard achter de onderzoeken zat.

Volgens de advocaat van Edwin de Roy van Zuydewijn moet de toenmalige koningin Beatrix hebben geweten van het onderzoek. "Bernhard zal dit niet hebben gedaan zonder dat zijn dochter daarvan afwist. Dit kan nooit buiten de koningin om gegaan zijn. Zij moet dit hebben geweten en gedoogd", aldus advocaat Gabriël Meijers.

De Roy zei eerder dat Bernhard pas later tot het inzicht kwam "wie ik eigenlijk was". De in 1978 gestorven vader van Edwin zou de prins in het verleden hebben bijgestaan "met zaken die het daglicht niet konden verdragen". "Bernhard werd bang van mij, maar ik wist van niks", zei De Roy van Zuydewijn vorige week in het radioprogramma 'Dit is de Dag'.

Beluister hier het gesprek met De Roy van Zuydewijn in 'Dit is de Dag'.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: