BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Rouwen om 'drie helden' bij Prins Claus Prijs

De uitreiking van de Prins Claus Prijs in het Koninklijk Paleis in Amsterdam staat te boek als een feestelijke bijeenkomst, maar dit jaar stonden de aanwezigen stil bij de dood van drie mannen: prins Friso, Nelson Mandela en Ahmed Fouad Negm, de winnaar die een week geleden plotseling overleed.

"We willen eigenlijk het leven en de creativiteit vieren, maar we zijn ondertussen bezig met het rouwen om onze helden", zei prins Constantijn, erevoorzitter van het Prins Claus Fonds. "We zijn op zoek naar hoop, maar proberen om te gaan met verdriet en verlies. Wat een vreemd feestje is dit!"

Maar wie heengaat laat ook iets na, zei prins Constantijn tijdens de ceremonie, waar ook prinses Beatrix, prinses Mabel en prinses Laurentien bij waren. "Vandaag proberen we verder te gaan met datgene wat Madiba, Ahmed Fouad Negm en mijn lieve broer Friso ons nalieten, om er inspiratie uit te putten." Prins Friso, die in augustus overleed, was samen met prins Constantijn erevoorzitter van het Prins Claus Fonds.

De Egyptische dichter Negm, fel criticus van de militaire leiders van het land, zou eigenlijk naar de ceremonie in Amsterdam komen om de Prins Claus Prijs (100.000 euro) in ontvangst te nemen. Hij overleed op 3 december op 84-jarige leeftijd. Prins Constantijn reikte de prijs postuum uit aan diens vertaalster Mona Anis, die een verklaring voorlas namens de familie.

Het fonds richt zich op personen en organisaties die met hun culturele en creatieve initiatieven invloed hebben op de ontwikkeling van de maatschappij. De prijzen worden sinds 1997 ieder jaar uitgereikt aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in met name Afrika, Azië, Latijns-Amerika en de Caraïben.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: