BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Rutte: prins Bernhard gaf geen opdracht

Een persoon die beveiligd wordt, kan zijn beveiligers geen opdracht geven voor onderzoek naar een mogelijke bedreiging.

Dat antwoordde premier Mark Rutte woensdag op vragen vanuit de Tweede Kamer naar de rol van prins Bernhard bij onderzoeken naar Edwin de Roy van Zuydewijn.

Prins Bernhard kon aan zijn beveiligers hoogstens melden dat er zich in zijn omgeving iemand voordeed die ''van betekenis kan zijn voor zijn beveiliging", zoals Rutte het formuleerde. De prins gaf dus geen opdracht, maar kon hoogstens een suggestie doen voor onderzoek.

Er is door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) alleen 'naslag' gedaan naar De Roy van Zuydewijn, aldus Rutte. Dat duurde 2 dagen. Er was geen sprake van ''taps, volgen of spioneren''. Er is ook geen onderzoek gedaan naar de moeder of zussen van De Roy van Zuydewijn.

Toekomstige eega's van de Oranjes worden altijd onderzocht. De Roy van Zuydewijn zou sowieso routinematig worden onderzocht als toekomstig echtgenoot van prinses Margarita, zei de premier. De minister van Justitie hoefde hiervan niet op de hoogte te worden gesteld omdat het om een routinematig onderzoek ging.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: