BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Winnaar Prins Claus Prijs 2013 overlijdt voor uitreiking

De winnaar van de Prins Claus Prijs 2013, volksdichter Ahmed Fouad Negm, is dinsdagochtend overleden. Dat heeft de familie aan de organisatie laten weten. De Egyptische dichter is 84 jaar geworden.

Ahmed Fouad Negm (1929) zou de Grote Prins Claus Prijs ontvangen voor zijn in Egyptische spreektaal geschreven poëzie, die al meer dan drie generaties de Arabisch sprekende wereld inspireert. Negm wordt geëerd voor zijn “uitgesproken, kritische en originele poëzie, die een weerslag is van zijn onafhankelijkheid, integriteit, moed en voortdurende inzet in de strijd voor vrijheid en sociale rechtvaardigheid”. Zijn gedichten worden dagelijks in de straten en op TV en radio in Egypte ten gehore gebracht. Vele jonge Egyptenaren kennen zijn gedichten uit hun hoofd, declameren ze op straat, citeren ze in graffiti en posters en geven er in moderne muziek een nieuwe interpretatie aan. In zijn werk verwoordde Negm de dromen en zorgen van de gewone man over het dagelijks leven, over de liefde, armoede en onderdrukking. Volgens het Prins Claus Fonds was Ahmed Fouad Negm een voorbeeld van innovatieve creativiteit, kwaliteit en daadkracht. Door zijn gebruik van hilarische karikaturen, dubbelzinnigheden, satire en ironie gaf hij mensen hoop en steun. In literaire kringen wordt zijn werk geroemd vanwege de beeldende kwaliteit, schoonheid en lyriek.

In overleg met de familie is besloten dat de prijs op 11 december postuum wordt uitgereikt.


Bron: NOS

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers:

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook