BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Inhuldiging koning Felipe begint vroeg

Koning Felipe VI begint de dag van zijn inhuldiging in het Spaanse parlement al vroeg. Dat blijkt uit het tijdschema dat het hof donderdag bekend heeft gemaakt.

Op 19 juni krijgt hij om half tien in de Audiëntiezaal van het Zarzuela Paleis in Madrid uit handen van zijn vader koning Juan Carlos de sjerp die hoort bij de rang van kapitein-generaal. Als staatshoofd staat Felipe VI aan het hoofd van de strijdkrachten, en die sjerp symboliseert dat.

Na de korte plechtigheid vertrekt Felipe met zijn vrouw Letizia en hun 2 kinderen Leonor en Sofia om tien uur per auto van het paleis naar het Huis van Afgevaardigden waar ze een half uur later worden verwacht voor de eedaflegging en de eerste toespraak van de nieuwe koning. Koning Juan Carlos gaat niet mee naar het parlement. Zijn vrouw koningin Sofia, prinses Elena en de 2 zussen van de koning, Pilar en Margarita zijn wel aanwezig bij de installatie van Felipe. De in opspraak geraakte jongste dochter van het terugtredende koningspaar, Cristina, en haar man Iñaki Urdangarín, zijn niet welkom.

Eresaluut

Bij aankomst bij het ‘Congreso de los Diputados’ brengen de strijdkrachten een eresaluut aan de nieuwe koning die volgens het hof gekleed zal gaan in het gala-uniform van de landmacht. Eerder deze week had de Baskische partij PNV gevraagd het uniform achterwege te laten omdat het gaat om een civiele en geen militaire ceremonie.

Na de plechtigheid volgt er voor het parlement een militair defilé waarbij het nieuwe koninklijk gezin centraal staat. Felipe’s oudste dochter Leonor is voortaan prinses van Asturië, de titel die is voorbehouden aan de troonopvolger. Het defilé wordt rond half twaalf gevolgd door een rijtoer door Madrid, met als einddoel het Koninklijk Paleis, het Palacio del Oriente.

Felipe wil de rijtoer maken in een open auto. Op die manier krijgen zoveel mogelijk mensen de kans de nieuwe koning en zijn gezin te zien. De Spaanse veiligheidsdiensten vinden dat geen goed idee, zo meldt donderdag de krant El País. Zij vinden het beter als het koninklijk gezin in een gesloten auto door de straten van de hoofdstad rijdt.

In het koninklijk paleis volgt een balkonscene, waarbij ook koning Juan Carlos en koningin Sofia zich aansluiten. Anders dan in Nederland en net zoals in België houdt het afgetreden staatshoofd zijn titel. Sofia heeft verslaggevers al laten weten dat het haar niet uitmaakt hoe ze voortaan wordt aangeduid: koningin-moeder of moeder van de koning. In het paleis is aansluitend om 13 uur een receptie, het laatste officiële programmaonderdeel van de dag. Volgens het hof worden er vrijdag en zaterdag ook nog activiteiten georganiseerd maar daarover is nog niets bekend.

Voor 19 juni is de veiligheidsfase voor Spanje opgeschaald van 2 naar 3, de op een na hoogste categorie. De verwachting is dat er 5000 agenten en andere beveiligers zullen worden ingeschakeld om alles in goede banen te leiden. Extra aandacht is er voor cybercriminaliteit. Niet omdat er extra dreiging is, maar om te voorkomen dat hackers of anderen computers of communicatieverbindingen in gevaar kunnen brengen.

Bron: ANP

 

 

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: