BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Spaanse koning Juan Carlos treedt terug

De Spaanse koning Juan Carlos heeft afstand gedaan van de troon. Dat heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy maandagochtend bekendgemaakt. Prins Filipe (46) volgt zijn vader op als koning.

De afgetreden Spaanse koning Juan Carlos maakt rond 12.00 uur de reden van zijn aftreden bekend. Hij doet dat in verklaring die rechtstreeks op tv wordt uitgezonden.

De 76-jarige koning nam in januari de beslissing om afstand te doen van de troon, zeggen bronnen rond het Spaanse koninklijk huis. Het aftreden zou niets te maken hebben met de gezondheid van de koning of "met andere kwesties".

Koning Juan Carlos zat sinds 22 november 1975 op de Spaanse troon. De laatste jaren tobte hij met zijn gezondheid. Hij onderging diverse heupoperaties. Ook is het koningshuis verwikkeld in enkele schandalen. Zo loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar zijn dochter Christina en haar man Inaki Urdangarin wegens financiële malversaties.

Kroonprins Felipe is het derde kind van koning Juan Carlos en koningin Sofia. Doordat de Spaanse troonopvolging voorrang geeft aan mannelijke opvolgers boven vrouwelijke troonopvolgers komen de beide zusters van Felipe, Elena en Cristina, pas na Felipe en diens twee dochters voor in de lijn van troonopvolging.

De Spaanse premier Rajoy zei maandag dat hij ervan overtuigd is dat dit het beste moment is voor verandering. Verder zei hij in de abdicatie het bewijs te zien "voor de volwassenheid van onze democratie". Om de abdicatie van de 76-jarige vorst mogelijk te maken moet er een aanpassing van de grondwet komen, verklaarde Rajoy.  Wanneer de troonswisseling plaats gaat vinden, is nog niet bekend.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: