BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Spanjaarden willen politiekere rol koning

Veel Spanjaarden willen dat hun nieuwe koning een grotere rol krijgt in de politiek en bruggen gaat slaan tussen de vaak compleet verschillende partijen en regio's in hun land. Dat blijkt uit onderzoek van de Spaanse krant El País.

De laatste jaren probeerde de Spaanse monarchie zich juist afzijdig te houden van de rivaliteit tussen verschillende Spaanse gelederen. Desondanks wordt de vader van de kersverse koning Felipe, Juan Carlos, juist geroemd om zijn inzet om weer democratie te brengen in het land na de periode waarin dictator Franco aan de macht was.

Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de Spanjaarden wil dat koning Felipe persoonlijk moeite gaat doen om partijen dichter bij elkaar te brengen indien het de politici zelf niet lukt. Uit een andere peiling, van de krant La Vanguardia, bleek overigens dat de meerderheid van het Spaanse volk nog altijd liever in een parlementaire monarchie dan in een republiek woont. Koning Felipe is in de polls populairder dan zijn vader.

Koning Felipe heeft maandag in het Zarzuela Paleis aan de rand van Madrid kennismakingsgesprekken met de voorzitters van het Huis van Afgevaardigden, de Senaat, het Constitutioneel Hof en het Hooggerechtshof. Het is een vervolg op de eerste ontmoeting die hij een dag na zijn installatie als koning al had met premier Mariano Rajoy.

Koning Felipe gaat eind deze week samen met echtgenote koningin Letizia naar Catalonië, de eerste binnenlandse reis sinds de inhuldiging. De afspraak in Girona stond al in de agenda van het paar voor de troonswisseling. Koningin Letizia neemt maandag de opening van een tentoonstelling in het Prado museum over van haar schoonmoeder koningin Sofia.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: