BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Spanje klaar voor inhuldiging koning Felipe VI

Spanje krijgt donderdag een nieuwe koning: Felipe VI. De 46-jarige prins volgt zijn vader Juan Carlos I (76) op, die begin van de maand bekendmaakte dat hij na bijna 40 jaar aftreedt.

De Spaanse hoofdstad Madrid is er klaar voor. De straten zijn schoongemaakt en hekken staan langs de route die de nieuwe koning en zijn vrouw in een rijtuig afleggen naar het koninklijk paleis. Daar is na na afloop een receptie. Daarvoor zijn geen buitenlandse gasten uitgenodigd. Bijna 1000 journalisten uit 24 landen volgen de plechtigheden in Madrid.

De Spaanse regering heeft voor de gelegenheid het dreigingsniveau voor terrorisme verhoogd van het laagste niveau (vier) naar drie. Zo kan bijvoorbeeld de toegang tot vliegvelden of kerncentrales worden beperkt. Zo'n 7000 agenten van gespecialiseerde eenheden worden ingezet tijdens de troonswisseling. In ons land waren bijna 10.000 agenten op de been tijdens de troonswisseling van Willem-Alexander vorig jaar in Amsterdam.

Juan Carlos treedt woensdag officieel af. Tijdens een korte ceremonie tekent hij een speciaal daarvoor opgestelde wet. Donderdag draagt hij het bevel over de strijdkrachten aan zijn zoon over. Na de plechtigheid vertrekt de nieuwe koning met zijn vrouw Letizia en hun twee dochters Leonor en Sofia naar het Huis van Afgevaardigden voor het afleggen van de eed. Aansluitend houdt Felipe VI zijn eerste toespraak als koning. Na de ceremonie volgt een militair defilé, een rijtoer door de stad en een balkonscène bij het koninklijk paleis.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: