BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Volop aandacht voor koning Felipe in de kranten

De Spaanse media pakken vrijdag groot uit met de inhuldiging van koning Felipe VI. De nieuwe koning prijkt op alle voorpagina's, waarbij een foto waarop hij zijn echtgenote koningin Letizia kust op het balkon van het Palacio de Oriente het meest wordt gebruikt.

Spaanse weekbladen hebben vrijdag al extra edities in de kiosken liggen, waarin uitgebreide (foto)reportages staan van de plechtigheden donderdag.

De toespraak van de nieuwe koning is in alle kranten in zijn geheel afgedrukt en wordt overal uitvoerig besproken en becommentarieerd. Dat koning Felipe de monarchie wil vernieuwen wordt positief beoordeeld, maar dat hij het moeilijk krijgt, loopt als een rode draad door alle artikelen. Hij moet het respect voor het koningshuis terugbrengen en tegelijkertijd proberen Spanje als eenheidsstaat te bewaren.

De conservatieve koningsgezinde krant ABC juicht tientallen pagina's lang over de hoogtijdag van de monarchie, die volgens ABC een veel te sober en ingetogen karakter heeft gekregen. ABC had liever een groot volksfeest gezien zoals in Amsterdam vorig jaar bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Zelfs in België was bij de ambtsaanvaarding van koning Filip meer te beleven, mopperde de krant al eerder.

Aandacht gaat in de publicaties ook uit naar de grote afwezige op de koninklijke feestdag, prinses Cristina. De zus van Felipe is in de ban gedaan wegens de vermeende malversaties van haar man Iñaki Urdangarín en haar eigen mogelijke betrokkenheid bij belastingontduiking en fraude. Prinses Cristina was volgens de Spaanse media in het Zarzuela Paleis, waar ze de eedaflegging van haar broer op televisie kon volgen.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: