BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Felipe en Letizia in Parijs

De Franse president François Hollande heeft het nieuwe Spaanse koningspaar ontvangen. Koning Felipe en koningin Letizia krijgen in het Elysée-paleis een lunch aangeboden.

Tijdens de lunch was er een korte tafelrede in het presidentieel paleis. Hier heeft Koning Felipe VI van Spanje gesproken over de gezamelijke strijd van Spanje en Frankrijk tegen het terrorisme. Beide landen werken daarin al jaren samen, met name omdat de Baskische terreurbeweging ETA aan beide kanten van de Spaans-Franse grens actief is.

Koning Felipe, die samen met koningin Letizia, door een stralende president François Hollande in het Elysée werd ontvangen, sprak ook over de leidende rol van Frankrijk in de strijd tegen het internationaal jihadisme dat de volledige steun heeft van Spanje, aldus de koning. Hij wees op de oude historische banden tussen beide landen 'de twee oudste naties van het oude continent'. '''Zonder de bijdrage van deze twee landen zou de wereldgeschiedenis niet goed begrepen kunnen worden'', meende Felipe, wiens verre voorvader Felipe V in 1700 vanuit Frankrijk op de troon van Spanje kwam.

Frankrijk en Spanje zijn ook de enige Europese landen die zowel aan de Middellandse Zee als aan de Atlantische Oceaan grenzen, en dat gaf beide landen een naar twee kanten naar buiten gerichte oriëntatie. De koning sprak eveneens over de belangrijke wederzijdse handelsrelaties, met een handelsvolume van 66 miljard euro.

Na de lunch bij Hollande, waarbij onder anderen burgemeester Anne Hidalgo van Parijs en premier Manuel Valls aanwezig waren, ging het koningspaar bij hun vierde kennismakingsbezoek na de troonswisseling in juni ook naar het Franse parlement. Eerst naar de Assemblée Nationale en daarna de Senaat. Tussendoor was er een ontvangst bij de van oorsprong Catalaans-Spaanse premier, wiens vader Xavier een beroemd schilder was.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: