BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Internationale herdenking Eerste Wereldoorlog

Het Belgische koningspaar en een reeks andere staatshoofden en hoogwaardigheidsbekleders herdachten maandag in Luik de Duitse inval in België precies 100 jaar geleden. Bij Luik, ten zuiden van Maastricht, werd destijds de eerste grote slag van de Eerste Wereldoorlog geleverd.

De ceremonie, die iets na 11.00 uur begon, vond plaats bij het monument voor de slachtoffers van de geallieerden. Het gaat om de groep landen die destijds tegen onder meer het Duitse Keizerrijk streed.

Als gebaar van verzoening was maandag in Luik de Duitse president Joachim Gauck aanwezig. Groot-Brittannië werd vertegenwoordigd door prins William en zijn vrouw Catherine. Nederland stuurde minister van Staat Hans van den Broek. De Spaanse koning Felipe is ook aanwezig.

Met de inval op 4 augustus 1914 schond Duitsland de neutraliteit van België. Daarop zag Groot-Brittannië zich gedwongen Duitsland de oorlog te verklaren. Nederland kon neutraal blijven.

Later op de dag heeft koning Filip heeft een toespraak gehouden bij de herdenking. De Belgische vorst vertelde dat er veel is geofferd in deze oorlog. "Er is sindsdien een lange weg afgelegd. En deze herdenking is nodig om de toekomst vorm te geven", zei de koning in het Frans. Later in zijn toespraak schakelde hij over op het Nederlands. De koning bedankte de landen die aan Belgische zijde hebben gevochten. ''Deze oorlog moest de laatste zijn, er werden verdragen ondertekend en er werd vooruitgang geboekt. Maar de hoop op vrede werd al snel de grond ingeboord", aldus Filip. "Amper twintig jaar daarna kwam er een nog wredere oorlog."

De Belgische koning blikte in zijn toespraak ook vooruit. "We moeten beslissingen nemen om de vrede te waarborgen. Deze uitdaging is nog steeds zeer groot. We moeten ons richten op de toekomst. Een vreedzaam Europa, een verenigd Europa, een democratisch Europa. Onze voorouders droomden ervan en wij hebben het. Laten we het koesteren."

Ook prins William heeft een toespraak gehouden. Hij heeft de Belgen maandag bedankt voor hun inspanningen toen de Eerste Wereldoorlog 100 jaar geleden uitbrak. "Uw opoffering was van cruciaal belang. Het verzet dat in 1914 werd geboden, zorgde ervoor dat de geallieerde troepen zich konden hergroeperen", aldus William bij de herdenking.

"U bent heel moedig geweest en dan bedoel ik niet alleen de strijdkrachten, ook de burgers van België", vervolgde de kleinzoon van koningin Elizabeth, die samen met zijn vrouw Catherine naar de herdenking was gekomen. "Vanavond zullen Catherine en ik naar de begraafplaats gaan in Ieper waar de doden van beide landen liggen begraven."

Namens de koningin zei William dat hij het een eer vond om de herdenking bij te wonen. "De vrede die wij genieten, wil niet alleen zeggen dat er niet wordt gevochten. Het gaat veel verder dan dat. Dat we hier vandaag met z'n allen zijn, getuigt van kracht en verzoening."

Aan het einde van de herdenking heeft koning Filip een krans neergelegd. Deze bestond uit bloemen die er door de eregasten in waren gestoken.

De plechtigheid werd afgesloten met het blazen van de Last Post, een eerbetoon aan gesneuvelden. Daarna liet een meisje een witte ballon op als teken van vrede en verzoening, gevolgd door duizenden andere ballonnen. Ten slotte speelden muziekkorpsen van de Belgische en Duitse strijdkrachten gezamenlijk het Europese volkslied Ode an die Freude en de nationale hymne van België.

Bron: ANP

 

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: