BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Kroonprins Haakon roept op aan vrede te werken

Kroonprins Haakon van Noorwegen heeft in een 'vredestoespraak' in het Noorse Moss stilgestaan bij het feit dat Noorwegen en Zweden precies 200 jaar geleden een eind maakten aan hun kortstondige oorlog en kort daarna vrede sloten.

In zijn speech loofde hij de toenmalige, pas 3 maanden eerder aangetreden 27-jarige koning Christian Frederik, die destijds de juiste keuze maakte. Namelijk de keuze voor vrede.

In Moss, waar in augustus 1814 werd onderhandeld door Noorwegen en Zweden, moest de jonge onervaren koning een moeilijk besluit nemen. "Hij twijfelde, wikte en woog", aldus kroonprins Haakon. Er stond veel op het spel. De onafhankelijkheid van Noorwegen, een eerder dat jaar aangenomen grondwet, zijn eigen positie als kersverse koning, maar ook de levens van Noorse soldaten en burgers in de strijd tegen het veel sterkere Zweden.

"Tegen de wens van zijn eigen regering in, koos hij voor vrede", hield de Noorse troonopvolger zijn gehoor voor. Koning Christian Frederik gaf de troon daarvoor op en keerde terug naar Denemarken van waaruit hij was gerekruteerd. "Sindsdien hebben we al 200 jaar vrede met Zweden", aldus de kroonprins. De onderhandelingen bereikten destijds ook dat de grondwet werd erkend. "Die vormt nog steeds de basis van onze democratie en van ons land", zei kroonprins Haakon.

"Hoewel de Scandinavische regio heeft geprofiteerd van 200 jaar vrede tussen onze landen, is dit niet vanzelfsprekend. Wanneer we kijken naar de wereld en onze eigen geschiedenis kennen, weten we hoe kwetsbaar vrede kan zijn. Maar vrede is meer dan het vermijden van oorlog. Vrede is ook het samenbouwen aan de gemeenschap", vervolgde de Noorse kroonprins die opriep verder te werken aan het verkrijgen en bewaren van vrede.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: