BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Willem-Alexander en Máxima in Japan

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn woensdagmorgen (plaatselijke tijd) aan het begin van hun staatsbezoek aan Japan bij het Keizerlijk Paleis in Tokio verwelkomd door keizer Akihito en keizerin Michiko. Het koningspaar werd vervolgens voorgesteld aan leden van de keizerlijke familie, onder wie kroonprinses Masako. Het was voor het eerst in vijf jaar dat zij weer aan zo'n ceremonie deelnam.

Mede daardoor was de belangstelling van de Japanse media voor de aankomst van het Nederlandse bezoek overweldigend, met bijna honderdvijftig journalisten, fotografen en cameramensen. Op het voorplein van het paleis stonden ook Nederlandse en Japanse schoolkinderen opgesteld.

Banden versterken

Koning Willem-Alexander hoopt dat het woensdag begonnen staatsbezoek aan Japan de onderlinge betrekkingen zal verdiepen en dat beide landen gemeenschappelijke problemen als vergrijzing en voedselveiligheid samen kunnen aanpakken. Dat zei hij voorafgaand aan het bezoek in een gesprek met Japanse journalisten die daarvoor speciaal waren uitgenodigd om naar Nederland te komen.

In het verleden kregen media uit een te bezoeken land alleen de kans te spreken met een minister, maar sinds de troonswisseling is koning Willem-Alexander ook bereid een groep journalisten te ontvangen. De eerste keer dat dit gebeurde was deze zomer voorafgaand aan het staatsbezoek aan Polen en deze maand zijn verslaggevers uitgenodigd uit zowel Japan en Korea.

Het is één van de vernieuwingen die de koning heeft doorgevoerd sinds zijn aantreden. De Zweedse koning Carl Gustaf ontving al veel langer journalisten om te vertellen over Zweden en over de gezamenlijke belangen met het land dat hij ging bezoeken. In 2009 bijvoorbeeld werden Nederlandse journalisten uitgenodigd voorafgaand aan zijn staatsbezoek bij koningin Beatrix.

Willem-Alexander ziet kansen voor betere samenwerking op het gebied van landbouw, vertelde hij de Japanse media, zo meldde persbureau Kyodo. Ook hoopte hij dat kleine bedrijven in beide landen ook met elkaar in contact komen en gaan samenwerken. Met Máxima keek hij uit naar het staatsbezoek, zijn eerste buiten Europa.

Willem-Alexander en Máxima brengen bezoek aan futuristisch designmuseum

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben op de eerste ochtend van hun staatsbezoek aan Japan een bezoek gebracht aan het futuristische designmuseum 21_21. Het in 2007 geopende hippe museum moet dienen als een platform voor vormgeving, en een onderzoekscentrum.

Het koningspaar bekeek er een deel van de tentoonstelling 'The Fab Mind: Hints of the Future in a Shifting World’, waarbij ze onder meer oog in oog kwam te staan met de 'Truien van Loes’. Dat is een presentatie van het werk van de inmiddels 80-jarige Loes Veenstra uit de Rotterdamse wijk Charlois die sinds 1955 al meer dan 550 truien heeft gebreid. Die zijn enkele jaren geleden gedocumenteerd en vastgelegd in een kunstproject. Het project won vorig jaar de Nederlandse Design Prijs.

Aansluitend hadden koning en koningin een korte besloten ontmoeting met onder meer vertegenwoordigers van Dutch Design in Tokio.

Op het middagprogramma staat een ontmoeting in de residentie van de Nederlandse ambassadeur met een selectie van de Nederlandse gemeenschap in Japan en daarna een bezoek aan een shinto heiligdom en een boeddhistische tempel. Woensdagavond wordt het gezelschap weer verwacht in het Keizerlijk Paleis voor het staatsbanket, waar de keizer een welkomstwoord houdt en Willem-Alexander een toespraak houdt.

Koning emotioneel over terugkeer in Japan

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdagmiddag (plaatselijke tijd) al meteen op de eerste dag van het staatsbezoek aan Japan een ontmoeting gehad met de Nederlandse gemeenschap. In een korte toespraak aan het slot van de samenkomst sprak de koning van een "emotioneel moment" bij zijn terugkeer in "dit prachtige land."

Willem-Alexander is er de afgelopen jaren al vaak geweest, en hij maakte duidelijk blij te zijn om zijn eerste staatsbezoek buiten Europa aan Japan te kunnen brengen.

De video

De outfit van koningin Máxima

Koningin Máxima schitterde vandaag in een oranje japon bij de eerste ontmoeting met de keizerlijke familie in Japan. Josine Droogendijk laat weten dat de japon van de Nederlandse ontwerper Mattijs van Bergen komt. De haardecoratie is van de Belgische ontwerpster Fabiene Delvigne en de gouden pumps komen van het modehuis NATAN.

De aankomst

Het staatsbanket

Stichting Japanse Ereschulden is niet ontevreden over de woorden van Japanse keizer Akihito tijdens het staatsbanket met koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

"Terwijl we het verleden niet moeten vergeten, hopen we meer aandacht te geven aan het bewerkstelligen van meer goodwill tussen onze landen", stelde de keizer.

Volgens voorzitter Jan van Wagtendonk kan die goodwill de basis vormen om verder in gesprek te gaan. Hij hoopt uiterlijk op 15 augustus 2015 schulderkenning, een spijtbetuiging en compensatie van Japan te krijgen. Dan is het 70 jaar geleden dat Japan capituleerde.

 

Bron: ANP / ModeKoninginMaxima

Staatsbanket

Koningspaar bekijkt Truien van Loes

Vliegende start staatsbezoek dankzij Masako

Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Japan kende woensdag een vliegende start, mede dankzij kroonprinses Masako die door haar aanwezigheid bij zowel de welkomstceremonie als het staatsbanket zorgde voor maximale aandacht van de Japanse media. En hoewel zij in de berichtgeving centraal stond, was er ook belangstelling voor de bijzondere en aloude betrekkingen tussen Nederland en Japan én de koninklijke en keizerlijke families.

Dat sloot mooi aan bij de wens van keizer en koning voor voor verbreding van de relaties. ''Laat ons van nu af aan onze vriendschap nog meer verdiepen", citeerde de koning een brief uit 1609 van prins Maurits aan de eerste shogun van Japan. ''Die eeuwenoude wens is ook de onze", aldus Willem-Alexander. Een wens die de keizer deelde.

Keizer Akihito stond in zijn tafelrede ook stil bij het leed dat Nederlanders is aangedaan in de Tweede Wereldoorlog. ''Het was hoogst ongelukkig dat de lange vriendschappelijke betrekkingen tussen Nederland en Japan zijn beschadigd door de oorlog. Terwijl we het verleden niet moeten vergeten, hopen we meer aandacht te geven aan het bewerkstelligen van meer goodwill tussen onze landen", aldus de keizer bij het diner in het Keizerlijk Paleis.

Niet vergeten

De ervaringen van 'onze burgers en militairen in de Tweede Wereldoorlog' kunnen wij niet vergeten, zei koning Willem-Alexander. ''De wonden die in die jaren zijn geslagen, blijven het leven van velen beheersen. Het verdriet om de slachtoffers blijft schrijnen. De herinneringen aan gevangenschap, dwangarbeid en vernedering tekenen het leven van velen tot op deze dag.''

Volgens de koning is 'erkenning van het leed dat mensen hebben ondervonden de basis van verzoening.' In Japan en Nederland hebben veel mensen zich daarvoor actief ingezet 'waardoor nieuw vertrouwen kon groeien.'

Willem-Alexander en keizer Akihito refereerden in hun redes uitgebreid aan het meer dan 400 jaar oude gezamenlijke verleden. ''Eeuwenlang was een smalle brug van 5 meter breed de enige verbindingslijn tussen onze landen. Tegenwoordig zijn er ontelbare bruggen van vriendschap en samenwerking tussen Japan en Nederland", aldus de koning.