BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Spaanse koningspaar in Nederland

Het Spaanse koningspaar is aangekomen in Den Haag voor een kennismakingsbezoek. Hier hebben koning Felipe VI en koningin Letizia een lunch op paleis Noordeinde bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima en daarna bezoeken ze de senaat en ontmoeten ze minister-president Mark Rutte.

Koning Willem-Alexander keek vanmiddag nog even op zijn horloge. Samen met koningin Máxima stond hij te wachten op de komst van het Spaanse koningspaar. Naar goed Spaans gebruik waren ze een kwartiertje te laat.

Willem-Alexander en Máxima hadden daar al rekening mee gehouden en stelden zich ook pas later op voor het hek van paleis Noordeinde om hun gasten te begroeten. ''Welkom, fijn om jullie weer te zien", zei Willem-Alexander tegen koningin Letizia . Beide goed bevriende koningsparen begroetten elkaar met omhelzingen en kussen. Het gezelschap arriveerde met bijna een kwartier vertraging bij het paleis, waar een paar honderd belangstellenden stonden. ''Het is hier altijd mooi weer", vertelde Willem-Alexander zijn gasten, wijzend op de blauwe lucht en stralende herfstzon bij het paleis.

De verwelkoming was verder zonder veel ceremonieel. Geen inspectie van een erewacht of het spelen van volksliederen, alleen een 'erehaag' van de marechaussee langs de rode loper naar het paleis. Er werd kort de tijd genomen om te zwaaien naar het publiek dat Máxima en Letizia toeriep. Ook poseerde het viertal voor fotografen en cameraploegen.

Binnenhof
De koning begeleidde zijn gasten naar binnen, waar na een kort samenzijn een lunch werd aangeboden. Later op de middag gaan koning Felipe en koningin Letizia naar het Binnenhof voor gesprekken met de Kamervoorzitters en een ontmoeting met minister-president Mark Rutte.

Voor het nieuwe Spaanse koningspaar is het bliksembezoek aan Nederland het vijfde kennismakingsbezoek sinds de troonswisseling in juni. Eerder bezochten ze het Vaticaan, Portugal, Marokko en Frankrijk.

Geschiedenisles
Spanjaarden kijken mee bij vergaderingen van de Eerste Kamer. "Kijk maar", zei Senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol woensdagmiddag tegen het Spaanse koningspaar tijdens een rondleiding door de vergaderzaal. Op het plafond is een schildering te zien waarop Spanjaarden zijn afgebeeld die als het ware neerkijken op het werk van de senatoren.

Broekers-Knol gaf de Spaanse bezoekers een spoedcursus Nederlands-Spaanse geschiedenis. Ze vertelde in haar welkomsttoespraak over het Wilhelmus met zijn verwijzing naar de koning van Spanje, wees in de Gravenkamer op een portret van koning Filips II - de laatste 'Spaanse' graaf van Holland - en sprak over de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Spanjaarden. "Maar nu zijn we bondgenoten", stelde Broekers-Knol.

Koning Felipe was een aandachtig toehoorder. Koningin Letizia hield zich meer op de achtergrond. Ze waren niet naar Den Haag gekomen om meer te weten te komen over Nederland, maar om zich als koningspaar voor te stellen aan de Nederlandse koning, het parlement en de premier, zo verduidelijkte Felipe even later aan meegereisde Spaanse journalisten.


Eerder
Iets meer dan een jaar geleden waren het Felipe en Letizia die als Spaans troonopvolgerspaar het nieuwe Nederlandse koningspaar op het militaire vliegveld bij Madrid ophaalden bij hun kennismakingsbezoek aan Felipe's ouders koning Juan Carlos en koningin Sofia.

Felipe kroop zelf achter het stuur van de auto die het gezelschap naar het Zarzuela-paleis bracht. De autorit gaf de twee bevriende paren de kans om even bij te praten voor het begin van het officiële programma en de lunch in het paleis, waarbij ook Felipes zus prinses Elena aanwezig was.

Felipe zal vorig jaar september nog niet hebben geweten dat hij ruim een jaar later aan de beurt zou zijn om kennismakingsbezoeken af te leggen. Koning Juan Carlos had enkele maanden eerder bij zijn 75e verjaardag nog eens benadrukt dat hij niet dacht aan aftreden. In juni van dit jaar kwam zijn aankondiging om plaats te maken voor Felipe dan ook als een verrassing.

Hou vandaag de website van Blauw Bloed in de gaten voor de laatste foto's en nieuwtjes over het bezoek van de Spaanse royals!

Bron: ANP

De foto's