BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Staatsbezoek Japan dag drie

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagochtend (plaatselijke tijd) in Tokio een conferentie geopend over voedsel en agribusiness. Die bedrijfstak is één van de bijzondere aandachtspunten tijdens het driedaagse staatsbezoek aan Japan.

Het Aziatische land wil de land-en tuinbouw hervormen en de productiviteit en export aanzienlijk vergroten. "Nederland is van harte bereid zijn kennis en ervaring te delen", zei de koning. "Onze landen staan in de wereldtop op het gebied van voedingstechnologie. Dat maakt ons tot natuurlijke partners."

Presentatie over de Olympische Spelen in 2020

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft vrijdagmorgen in Tokio een presentatie gegeven aan de voorzitter en erevoorzitter van TOCO, het organisatiecomité van de Olympische Spelen in 2020. Dat werd gedaan onder toeziend oog van koning Willem-Alexander en koningin Máxima op het 247 meter hoge dakterras van een hotel dat uitzicht bood op de locatie van de toekomstige Spelen.

Het koningspaar ondersteunde de presentatie van bedrijven als Philips (licht), Desso Sports (kunstgras), Infostrada Sports (informatie) en de Amsterdam Arena die elk een minuut de tijd hadden om TOCO-voorzitter Yoshiro Mori en erevoorzitter Fujio Mitarai te overtuigen voor Nederlandse kennis en producten te kiezen bij de Spelen.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken benadrukte de wens om bij te dragen aan het succes van het sportevenement. "Het was een goede presentatie. Fijn dat deze bedrijven ons willen helpen", aldus comitélid Koji Murofushi na afloop. Hij werd als voormalig Olympisch kampioen kogelslingeren (2004) en viervoudig deelnemer aan de Spelen, apart voorgesteld aan de koning die tot vorig jaar lid was van het IOC.

Het staatsbezoek aan Japan wordt nadrukkelijk gebruikt om de handelsbetrekkingen met Japan te verbeteren en verbreden. Sport is met land- en tuinbouw en cyber security één van de speerpunten. De aanwezigheid van het koningspaar bij presentaties zorgt voor extra aandacht voor de bedrijven die deelnemen aan de met het staatsbezoek parallel lopende economische missie onder leiding van minister.

Afsluiting staatsbezoek Japan

Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Japan wordt vanmiddag afgesloten met een concert van Musica Amphion. Dat wordt gegeven in de Akebono zaal van het Okura Hotel in Tokio. Voor de muziekuitvoering zijn 450 mensen uitgenodigd.

Koning en koningin die in hetzelfde hotel logeren, bieden het concert aan de Japanse keizer en keizerin aan als tegenprestatie voor de gastvrijheid van de afgelopen dagen. Aansluitend is er een receptie, waarna officieel afscheid wordt genomen van het keizerspaar en het staatsbezoek is afgelopen.

Het koningspaar blijft nog een extra dag in Japan om vervolgens zondag door te reizen naar Seoul. Er is nog nooit eerder een Nederlands staatsbezoek aan Korea geweest.

Morgen zal het staatsbezoek van Japan uitgebreid te zien zijn in onze uitzending.

Koningspaar proeft tomaatjes

De royals tijdens het concert

Een fantastisch bezoek

Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Japan, dat vrijdagavond (plaatselijke tijd) werd afgesloten, was ''zeer geslaagd". Dat zei minister Henk Kamp van Economische Zaken bij het vertrek van keizer Akihito en keizerin Michiko van het Okura Hotel, waar het Nederlandse koningspaar aan het einde van het bezoek een concert aanbood.

De Nederlandse ambassadeur, Radinck van Vollenhoven, sprak van een ''fantastisch" bezoek.

Keizerspaar ontmoet oorlogsslachtoffers

De Japanse keizer Akihito en keizerin Michiko hebben vrijdag gesproken met Nederlandse oorlogsslachtoffers. Het gaat om deelnemers aan het Peace Exchange Program. Dat gebeurde tijdens de receptie die koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanboden aan het keizerspaar na het afsluitende concert van het staatsbezoek aan Japan.

De deelnemers aan het uitwisselingsprogramma, dat sinds 1996 werkt aan verwerking van het oorlogsleed en verzoening tussen Japanners en Nederlanders, waren speciaal uitgenodigd voor de gelegenheid.

 

Bron: ANP