BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Staatsbezoek Japan dag twee

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn donderdagmorgen (plaatselijke tijd) de tweede dag van hun staatsbezoek in het Okura hotel in Tokio begonnen met het bijwonen van een bijeenkomst over windenergie. Japan is op zoek naar andere energiebronnen dan kernenergie en denkt daarbij aan windenergie. Daarbij kan Nederlandse kennis helpen.

Voorafgaand aan de bijeenkomst ging het koninklijk paar op de foto met minister Henk Kamp van Economische Zaken en de deelnemers aan de economische missie die dezer dagen ook in Japan is. Op het ochtendprogramma staat ook een gesprek met Japanse investeerders in Nederland, gevolgd door een informele lunch met de keizerlijke familie.

Lunch met Japanse keizerspaar

Het Japanse keizerspaar heeft donderdagmiddag koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvangen voor een informele lunch. "Wat een prachtige tuin", merkte de koning op bij de begroeting voor de keizerlijke residentie op het immense, 115 hectare grote paleisterrein in het hart van Tokio.

Het koningspaar had de kans om iets van het door een grote slotgracht omzoomde park te zien op weg naar de lunch. De ontvangst was niet op dezelfde plek waar woensdag de welkomstceremonie en het staatsbanket plaatsvonden, maar in het woonverblijf van keizer Akihito en keizerin Michiko.

Voor de aankomst was ruime belangstelling van de Japanse media, die in rijen van 3 netjes werd opgesteld voor de deur. Fotograferen was voor de verslaggevers ten strengste verboden. Een 'pen' journalist mag geen camera hanteren, zo verduidelijkten de paleismedewerkers die al in paniek raakten bij de gedachte dat Nederlandse journalisten nog wel eens camera én pen hanteren.

Vergrijzing

Na de lunch staat er voor Willem-Alexander en Máxima op de universiteit van Tokio een bijeenkomst over vergrijzing en hoe daar mee om te gaan, op de agenda. Van de Japanse bevolking is een kwart ouder dan 65 jaar, hetgeen de overheid dwingt tot innovatieve maatregelen om de steeds ouder wordende burgers actief en fit te houden. Robots kunnen daarbij helpen, zo wordt het koningspaar gedemonstreerd.

De dag wordt afgesloten met een ontvangst door premier Shinzo Abe, die het Nederlandse gezelschap ook een diner aanbiedt.

Een diner met de premier

MH17

De Japanse premier Shinzo Abe heeft donderdag zijn deelneming betuigd met de Nederlandse slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne. Abe deed dat tijdens een ontvangst van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Tokio, voorafgaand aan het diner dat hij de Nederlandse gasten aanbood. De koning dankte Abe voor zijn condoleances.

Willem-Alexander zei in een gesprek dat hij het bijzonder vindt dat zijn eerste staatsbezoek buiten Europa aan Japan is. Bij het gesprek waren de media kort aanwezig. "We hebben al vele generaties goede banden met de keizerlijke familie, maar ook al meer dan 400 jaar gezamenlijke geschiedenis met Japan", aldus de koning. Hij hoopt dat gezamenlijk naar de toekomst kan worden gekeken, zonder dat het verleden wordt vergeten. "Ik hoop dat dit staatsbezoek een mijlpaal zal zijn in onze samenwerking."

Abe hoopt dat de Nederlandse agrarische sector zijn land kan helpen, met name in het door aardbeving en tsunami verwoeste oosten van Japan. Hij zei dat in zijn tafelrede bij het diner. Abe bezocht eerder dit jaar het Westland om meer te leren over de Nederlandse land- en tuinbouw. Hij ziet ook succesvolle samenwerkingsmogelijkheden 'met sportmacht Nederland' bij de voorbereiding op de Olympische Spelen die in 2020 in Tokio worden gehouden.

Prinses Beatrix houdt van sushi

Prinses Beatrix is een groot liefhebber van de traditionele Japanse keuken, washoku. Dat onthulde de Japanse premier Shinzo Abe donderdag in zijn toespraak bij het diner dat hij in het Akasaka-paleis aanbood aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De koning moest lachen toen Abe dat zei.

"Prinses Beatrix kan de verleiding niet weerstaan om sushi thuisbezorgd te krijgen. Ze houdt ervan", wist Abe te vertellen. Washoku stond ook op het menu voor het avondeten met het Nederlandse gezelschap op de tweede dag van het staatsbezoek aan Japan. De premier, die zijn welkomstwoord in het Japans hield, bracht de toost uit in het Nederlands: proost!

Abe toonde zich blij dat de koning uitgerekend Japan had uitgekozen voor zijn eerste staatsbezoek in Azië. Willem-Alexander noemde dat zelf 'heel bijzonder', mede in het licht van de goede relaties tussen de vorstenhuizen van beide landen en de 'meer dan 400 jaar gezamenlijke geschiedenis'.

Het diner was het sluitstuk van een drukke dag voor het koningspaar, dat in Tokio aandacht besteedde aan de kansen van Nederland om Japan te helpen - met techniek en kennis - bij het vinden van alternatieven voor kernenergie, zoals windenergie op zee, en aan het probleem van de vergrijzing. Of 'gezond ouder worden', zoals koning Willem-Alexander het noemde in een gesprek met de Japanse premier.

 

Bron: ANP