BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Abdullah van Saudi-Arabië overleden

Koning Abdullah bin Abdul Aziz van Saudi-Arabië is vrijdag overleden. De circa negentigjarige vorst bezweek aan de gevolgen van een longontsteking, meldden Saudische media. Zijn opvolger is zijn halfbroer Salman.

Abdullah had al geruime tijd gezondheidsproblemen. In 2012 wees hij zijn halfbroer Salman aan tot opvolger. Salman is 79 jaar en had eerder al taken overgenomen van de koning. In maart van het afgelopen jaar werd de jongste halfbroer van Abdullah en Salman, prins Muqrin, tot tweede in de lijn van troonopvolging aangewezen.

Deze ongebruikelijke stap wijst mogelijk op gezondheidsproblemen van Salman. Het land handhaaft hoe dan ook de pro-westerse koers en blijft veel olie uitvoeren ondanks de relatief lage olieprijzen.

Nieuwe generatie

Een nieuwe generatie prinsen krijgt nog geen kans koning te worden. Muqrin is 'slechts' 69 jaar. Abdullah, Salman en Muqrin zijn kinderen van de stichter van Saudi-Arabië, Abdelaziz bin Saud (1876-1953). De koninklijke familie in Saudi-Arabië telt vele honderden prinsen, die kleinzoon van de stichter van het rijk zijn en van wie er een aantal het koningschap ambieert.

Het koningschap is van de stichter overgegaan op diens tweede zoon Saud en vervolgens op jongere halfbroers. Abdullah nam eind 1995 de taken over van zijn door een beroerte getroffen halfbroer koning Fahd en werd in 2005 officieel koning. Hij gold als oprecht vroom en was een zeer voorzichtig hervormer. Behalve bij de verbouwing van de heiligste plaats van de islam, Mekka, dat tijdens zijn regering rigoureus op de schop is gegaan en in een 'Mekkahattan' is veranderd.

De veranderingen in het land zijn niet alleen een hobby van Abdullah. De terroristische aanslagen in het noordoosten van de VS in 2001 wierpen pijnlijk voor het voetlicht dat Saudi-Arabië een vruchtbare bodem is voor soennitische extremisten, die met steeds meer geweld tekeer gaan, onder meer in het buurland Syrië. De familie regeert absoluut, maar met de zegen van de ultrapuriteinse geestelijkheid. De afgelopen tien jaar is onder Abdullah begonnen de macht van die geestelijkheid in te perken

 

Jordanië

Koning Abdullah II van Jordanië heeft vrijdagmorgen het Wereld Economisch Forum in Davos vroegtijdig verlaten om de begrafenis bij te wonen van koning Abdullah van Saudi-Arabië. Dat heeft het Jordaanse hof onder meer via Twitter laten weten.

De Jordaanse koning die donderdag samen met zijn vrouw koningin Rania in Zwitserland was aangekomen, had voor vrijdag onder meer een ontmoeting met de Belgische koning Filip op het programma staan. Ook zou hij president Ilham Aliyev van Azerbeidzjan spreken.

De in alle vroegte op 90-jarige leeftijd overleden Saudische koning wordt vrijdagmiddag tijdens een eenvoudige ceremonie begraven. Bij de plechtigheid worden meer vorsten uit het Midden-Oosten verwacht.

Nederland

De Nederlandse regering heeft de regering van Saudi-Arabië gecondoleerd met het overlijden van koning Abdullah. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vrijdag voorafgaande aan de ministerraad. Abdullah wordt volgens islamitisch gebruik deze vrijdag al in familiekring begraven

 

Verenigde Staten

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn medeleven geuit nadat vrijdag bekend werd dat koning Abdullah van bondgenoot Saudi-Arabië is overleden. "Als leider was hij altijd eerlijk en hij was moedig in zijn overtuigingen", prees Obama Abdullah in een verklaring.

"Een van die overtuigingen was zijn standvastige en gepassioneerde geloof in het belang van een band tussen de VS en Saudi-Arabië als een kracht voor stabiliteit en veiligheid in het Midden-Oosten en daarbuiten", zei Obama. "De verbondenheid en de sterkte van het partnerschap tussen onze twee landen is een onderdeel van de erfenis van koning Abdullah.'' Obama sprak verder van een warme en oprechte vriendschap.

Persoonlijke steunbetuigingen

Meteen na het avondgebed en de begrafenis van de vrijdag in alle vroegte overleden koning Abdullah, ontvangt de nieuwe koning Salman van Saudi-Arabië in Riyad leden van de omvangrijke koninklijke familie. Die komen hun steun en trouw betuigen aan de nieuwe koning en nieuwe kroonprins Muqrin.

Ook stamoudsten, hoge geestelijke leiders en vooraanstaande niet-koninklijke Saudi’s worden verwacht. De uitvaart vrijdagmiddag is uiterst eenvoudig. Het stoffelijk overschot van koning Abdullah is in een doek gewikkeld en wordt op een draagbaar naar de moskee gebracht en daarna naar de begraafplaats begeleid, waar de koning een anoniem graf krijgt.

Koning Salman, die nu ook de nieuwe beschermheer is van de twee heilige plaatsen Mekka en Medina, leidt de gebeden in de moskee. Voor de begrafenis worden ook tal van staatshoofden van moslimlanden verwacht, zoals de Egyptische president Al Sisi, de Jordaanse koning Abdullah II en de Turkse president Tayyip Erdogan.

 

Zelfde koers

De nieuwe Saudische koning Salman bin Abdul Aziz houdt dezelfde koers aan als zijn voorgangers. Hij zei dit vrijdag in een toespraak tot de natie, kort na het overlijden van koning Abdullah. Die wordt vrijdag in een eenvoudig graf begraven.

Daarnaast maakte Salman in zijn toespraak bekend dat hij zijn zoon Mohammed bin Salman aanstelt als minister van Defensie. De nieuwe koning had die functie tot vrijdag. Er zijn verder geen wijzigingen in de regeringsploeg, aldus de nieuwe vorst.

Als plaatsvervanger van kroonprins Muqrin benoemde hij Mohammed bin Nayaf. Die is tussen de 55 en 58 jaar oud en behoort tot de nieuwe generatie prinsen van het koninkrijk. Hij is een kleinzoon van de stichter van het rijk, Abdelaziz bin Saud (1876-1953). Wanneer Mohammed bin Nayef de nu 69-jarige Muqrin opvolgt, is hij eerste koning van het land die geen zoon, maar een kleinzoon van de stichter is.

Koning Salman geldt als een bemiddelaar in de grote familie Saud. Hij heeft naar verluidt dezelfde kijk op hervormingen als zijn voorzichtige voorganger. De gemiddelde leeftijd van de inwoners van het koninkrijk is in tegenstelling tot zijn leiders vrij laag, circa de helft van 20 miljoen inwoners is jonger dan 25 jaar oud en snakt naar veranderingen.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: