BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Willem-Alexander bij opening Akoesticum

Koning Willem-Alexander reist vrijdag naar Ede. De koning opent daar het Akoesticum, een nationaal trainingscentrum voor podiumkunsten. Zo blijkt uit de openbare agenda van het Koninklijk Huis.

In het Akoesticum kunnen zowel amateurs als professionals terecht voor muziek, dans en theater. Willem-Alexander krijgt tijdens zijn bezoek een rondleiding door het pand. Daar vinden op dat moment optredens en workshops plaats. Ook zal er een korte film worden vertoond.

Nederland kan trots zijn op het Akoesticum. Dat zei koning Willem-Alexander vanmiddag bij de officiële opening van het nieuwe nationale trainingscentrum voor muziek, dans en theater in de voormalige Johan Willem Frisokazerne in Ede.

Zoals de sport zijn topsportcentrum heeft in Papendal, zo hebben de kunsten nu het Akoesticum. "Het Papendal voor de podiumkunsten", aldus de koning. Hij overhandigde aan artistiek directeur Harold Lenselink de sleutel tot het complex, die de koning zelf had gekregen van de laatste commandant van de kazerne, Rob Vollaard.

De koning kreeg daarvoor een filmpje te zien over het verleden van het Akoesticum, dat in mei 1906 zijn leven begon als kazerne. Burgemeester Cees van der Knaap verhaalde van zijn bijzondere betrokkenheid. Zijn vader had er gediend, hijzelf was er gelegerd geweest en als staatssecretaris van Defensie had hij het besluit genomen de kazerne te sluiten, om vervolgens als burgemeester het contract voor de herbestemming te tekenen.

Willem-Alexander werd voorafgaand aan de opening rondgeleid door het gebouw. Hij woonde onder meer een koorrepetitie bij, waar hij aandachtig de aanwijzingen van de dirigent volgde, maar zijn deelname beperkte tot klappen en handen wrijven.

Bron: ANP

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook