BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning zet zich in tegen executie Nederlander in Indonesië

Koning Willm-Alexander heeft zich volgens bronnen van NRC persoonlijk ingespannen om de executie van de Nederlander Ang Kiem Soei zondag in Indonesië te voorkomen. De krant baseert zich op bronnen in Indonesië en Nederland.

De koning zou het onderwerp maandag hebben besproken met de Indonesische minister Retno Marsudi van Buitenlandse Zaken. Zij was maandag op Paleis Noordeinde waar de koning de voormalige ambassadeur in Indonesië in afscheidsaudiëntie ontving. Ook koningin Máxima was daarbij aanwezig.

Vrijdag wilde minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) na de ministerraad niet zeggen of koning Willem-Alexander is betrokken bij de Nederlandse inspanningen om de executie van Ang Kiem Soei te voorkomen. De NOS meldt zaterdag dat de Rijksvoorlichtingsdienst niet wil reageren op de berichten van NRC. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat de omroep weten dat er 'op het hoogste niveau' over wordt gesproken. Ang zit al jaren vast in de voormalige kolonie voor vermeende betrokkenheid bij de productie van xtc.

Toenmalig koningin Beatrix heeft zich in het verleden ook wel eens bemoeid met een executie van een Nederlander in het buitenland. In 1994 schreef Beatrix een brief aan de president van Signapore om de executie van drugssmokkelaar Johannes van Damme te voorkomen. Hij werd alsnog opgehangen.

 

Voor meer achtergronden over het verlenen van gratie kunt u hier terecht.

 tv/blauwbloed/artikel-detail/een-goed-woordje-van-de-koning/

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: