BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin Margrethe al in verjaardagsstemming

Koningin Margrethe van Denemarken pakt in april royaal uit voor de viering van haar 75e verjaardag. Zo is er in paleis Christiansborg op de avond voor haar geboortedag een galadiner en zijn er op de dag zelf 16 april ook tal van festiviteiten.

De koningin verschijnt dan traditiegetrouw met haar familie op het paleisbalkon en maakt daarna een rijtoer naar het stadhuis van Kopenhagen. Daar is een feestelijke ontvangst en een lunch. 's Avonds is er een tweede diner, in paleis Fredensborg. Daar wordt eind maart ook een tentoonstelling geopend ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Margrethe onder de noemer 'een cavalcade van kostuums'.

Vijf jaar geleden bij de 70e verjaardag van de koningin werd ook flink gefeest. De buitenlandse gasten hadden toen wel last van de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull waardoor in grote delen van Europa het vliegverkeer stil kwam te liggen.

Nachttrein

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima pakten op het laatste moment de net in het Utrecht Spoorwegmuseum voor een expositie afgeleverde koninklijke trein, die gekoppeld werd aan de nachttrein naar Kopenhagen. De gala-avond in het theater werd gemist, maar de andere feestelijkheden niet.

Op de terugweg konden ook de Luxemburgse groothertog Henri en zijn vrouw Maria Teresa meereizen in de koninklijke

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: