BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Meerdere royals aanwezig bij Auschwitz-Herdenking in Polen

Vandaag komen tientallen staatshoofden en regeringsleiders naar Polen om de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en vooral de moord op Joden, Sinti en Roma te gedenken.

De grote internationale plechtigheid vindt plaats in het zogenoemde kamp Auschwitz II-Birkenau maar vanochtend was er al een herdenking bij de Dodenmuur in Auschwitz I, waar door overlevenden kaarsen werden ontstoken.

Vanmiddag ontsteken onder anderen koning Willem-Alexander en koning Filip van België een kaars. Zij doen dit aan het einde van een ruim anderhalf uur durende ceremonie, waar drie overlevenden het woord zullen voeren en joodse en christelijke gebeden worden gehouden. Ook kroonprinses Victoria van Zweden, de Deense kroonprins Frederik, kroonprins Guillaume van Luxemburg en de Noorse kroonprins Haakon zullen aanwezig zijn bij de plechtigheid.

In totaal zijn er vandaag bijna vijftig landen vertegenwoordigd. Nederland en België hebben de zwaarste afvaardigingen met zowel de koning en koningin als de premier. Er zijn in Polen veertien staatshoofden aanwezig bij de plechtigheid voor de Poort des Doods in kamp Auschwitz II-Birkenau.

Ereplek

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag de ereplek bij de 70e herdenking van de bevrijding van het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz. Hij heeft een plaats direct naast de gastheer, de Poolse president graaf Bronislaw Komorowski. De koning draagt een blauw keppeltje, de joodse hoofdbedekking.

Aan de andere kant van het Poolse presidentieel paar hebben de Belgische koning Filip en koningin Mathilde een plaats gekregen. Op de eerste rij van een grote tent voor de ingang van het op 27 januari 1945 door het Rode Leger bevrijde kamp, zitten verder staatshoofden uit zo'n veertien landen, onder wie de Franse president François Hollande en de Duitse president Joachim Gauck.

Onder de aanwezigen zijn ongeveer driehonderd overlevenden van het kamp, onder wie Ernst Verduin uit Nederland.

Bron: ANP