BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Onenigheid over onderscheiding prins Philip

Buckingham Palace geeft geen uitsluitsel over wie prins Philip tot ‘ridder in de Orde van Australië’ zal slaan. Alle vragen daarover worden terugverwezen naar de Australische regering, aldus de Sydney Morning Herald die donderdag bericht over het stilzwijgen van het paleis.

De Australische premier Tony Abbott heeft ter gelegenheid van Australia Dag de echtgenoot van koningin Elizabeth de hoogste onderscheiding van zijn land gegeven vanwege zijn ‘talrijke verdiensten’ voor Australië. Abbott nam dat besluit alleen, en na de bekendmaking is er een storm van kritiek losgebarsten. Veel Australiërs namen er aanstoot aan dat een ‘buitenlander’ op de nationale feestdag met zo’n archaïsche onderscheiding werd vereerd.

Abbott, die de in 1983 afgeschafte ridderorde weer invoerde, wees alle bezwaren van de hand. Koningin Elizabeth staat als staatshoofd van Australië ook aan het hoofd van de Orde. De twee Dame’s en de ene Ridder die de orde sinds de herinvoering ontvingen, kregen de onderscheiding allen persoonlijk uit handen van de vorstin.

Prins Philip zou dan voor zijn vrouw moeten neerknielen om de ridderslag te ontvangen. 'Sta op, liefste', zou Elizabeth na die slag tegen de nieuwe ridder kunnen zeggen, fantaseren de Australische kranten spottend.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: